Smoothie z jabłka, ananasa i kiwi

2013-11-21
4-DSC_0082
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 2 plastry dojrzałego ananasa o grubości ok 1,5 cm
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej

Bardzo gęsty, kwaskowy, orzeźwiający. Mocno owocowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać nieco  brązowego cukru bądź miodu, ale nam najbardziej smakuje właśnie taki, bez dodatkowego dosładzania.

smoothie1

ananas

jabłko

kiwi

limonka

Przygotowanie

Krok 1

Owoce umyć. Jabłko obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić miąższ w kostkę. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Odciąć spodnią i wierzchnią część ananasa, okroić skórkę i odciąć dwa plastry. Niewykorzystaną część ananasa zamknąć w plastikowym pudełku bądź zawinąć w folię i schować do lodówki. Z odkrojonych plastrów ananasa wyciąć twardy środek, a miąższ pokroić w kawałki. Owoce zmiksować razem, dodać wodę oraz sok z limonki i dokładnie wymieszać.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

  1. posted by Argela on July 29, 2014

    Na zimno taki pozytywny szok. Bardzo smaczny i w sam raz na lipcową pogodę.

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    71,3 kcal
  • Białko

    0,74 g
  • Tłuszcz

    0,46 g
  • Węglowodany

    16,05 g
  • Błonnik

    2,27 g
  • Potas

    296,85 mg
  • Wapń

    21,77 mg
  • Magnez

    16,15 mg
  • Żelazo

    0,44 mg
  • Cynk

    0,24 mg
  • Jod

    0,72 µg
  • Witamina A

    9,07 µg
  • Witamina E

    0,32 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,04 mg
  • Witamina B6

    0,11 mg
  • Witamina C

    36,07 mg