Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

2013-09-21
6a-DSC_0010
  • Porcje : 2

Składniki

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie jajka
  • 60g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki kaparów
  • WINEGRET MUSZTARDOWO-SARDELOWY:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 fileciki anchois
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 małego ząbka czosnku drobno posiekanego
  • świeżo mielony czarny pieprz

1aA-DSC_0040

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić do wystudzenia.

Krok 2

Jajka zalać zimną wodą, zagotować i od momentu zagotowania gotować 5 minut. Wyjąć i natychmiast schłodzić. Kapary odsączyć z zalewy. Łososia pokroić na paski.

Krok 3

Czosnek drobno posiekać. Anchois posiekać i rozetrzeć nożem. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek, musztard e i sardele. Na koniec doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Jajko obrać i pokroić na ćwiartki. W miseczkach bądź na talerzach rozłożyć ziemniaki, jajka, kawałki łososia, posypać kaparami i polać sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

  • 2A-DSC_0069

    Sałatka z bobu i zielonych szparagów z fetą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    386,1 kcal
  • Białko

    17,18 g
  • Tłuszcz

    23,18 g
  • Węglowodany

    27,19 g
  • Błonnik

    2,54 g
  • Potas

    846,11 mg
  • Wapń

    50,99 mg
  • Magnez

    60,41 mg
  • Żelazo

    2,37 mg
  • Cynk

    1,65 mg
  • Jod

    18,28 µg
  • Witamina A

    147,79 µg
  • Witamina E

    2,87 mg
  • Witamina B1

    0,23 mg
  • Witamina B2

    0,39 mg
  • Witamina B6

    0,7 mg
  • Witamina B12

    1,73 µg
  • Witamina C

    24,02 mg