Sałatka z bobu i zielonych szparagów z fetą

2013-08-24
2A-DSC_0069
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200 g bobu (świeżego bądź mrożonego) - ja użyłam mrożonego
  • 6 zielonych szparagów
  • 40g greckiego sera feta
  • SOS:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 bardzo mały ząbek czosnku lub 1/2 średniego ząbka
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej mięty

1bb-DSC_0049

Przygotowanie

Krok 1

W dwóch garnkach zagotować lekko osoloną wodę. W garnku w którym będą gotowane szparagi, zagotować taką ilość wody, aby sięgała mniej więcej do ¾ wysokości szparagów (pamiętając, że będą one krótsze po odłamaniu zdrewniałej końcówki).

Krok 2

Na wrzątek w jednym z garnków wrzucić opłukany świeży bób, lub odważoną porcję bobu z mrożonki. Gotować do miękkości (ok. 8-10 minut). Ugotowany bób natychmiast odcedzić i przelać zimną wodą, następnie delikatnie wyłuskać tak, by nie uszkodzić ziaren.

Krok 3

Szparagi umyć i ułamać zdrewniałą końcówkę. Szparagi włożyć do gotującej wody główkami do góry tak, by wystawały one ponad powierzchnię wody i gotować 4 minuty. Ugotowane szparagi natychmiast wyciągnąć z wody.

Krok 4

Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. W małej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, miód i posiekany czosnek. Doprawić odrobiną soli.

Krok 5

Bób i szparagi ułożyć na talerzach, posypać pokruszoną w palcach fetą, polać sosem i posypać świeżą miętą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    220,45 kcal
  • Białko

    10,57 g
  • Tłuszcz

    14,73 g
  • Węglowodany

    11,4 g
  • Błonnik

    6,32 g
  • Potas

    382,5 mg
  • Wapń

    161,46 mg
  • Magnez

    33,55 mg
  • Żelazo

    2,07 mg
  • Cynk

    2,39 mg
  • Jod

    3,2 µg
  • Witamina A

    97,89 µg
  • Witamina E

    2,12 mg
  • Witamina B1

    0,15 mg
  • Witamina B2

    0,28 mg
  • Witamina B6

    0,1 mg
  • Witamina B12

    0,34 µg
  • Witamina C

    36,01 mg