Sałatka Waldorf
2013-08-23- Danie: dodatki
- Porcje : 4
Składniki
- ok. 1/3 sporego korzenia selera (kawałek ważył 140g po obraniu)
- 2 łyżki rodzynek
- 30g orzechów włoskich (garść)
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić na 5 minut.
Krok 2
Seler obrać umyć i pokroić w zapałkę. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić razem ze skórką w dużą kostkę. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem cytrynowym.
Krok 3
Orzechy posiekać dosyć grubo. Rodzynki odsączyć.
Krok 4
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, odrobinę soli i wymieszać bardzo dokładnie.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
184,06 kcal -
Białko
2,25 g -
Tłuszcz
14,62 g -
Węglowodany
10,87 g -
Błonnik
2,45 g -
Potas
225,92 mg -
Wapń
23,76 mg -
Magnez
19,42 mg -
Cynk
0,5 mg -
Jod
2,22 µg -
Witamina A
10,42 µg -
Witamina E
5,02 mg -
Witamina B1
0,06 mg -
Witamina B2
0,05 mg -
Witamina B6
0,18 mg -
Witamina B12
0,03 µg -
Witamina C
7,45 mg