Sałatka Waldorf

2013-08-23
  • Porcje : 4

Składniki

  • ok. 1/3 sporego korzenia selera (kawałek ważył 140g po obraniu)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 30g orzechów włoskich (garść)
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

1A-DSC_0064

Przygotowanie

Krok 1

Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić na 5 minut.

Krok 2

Seler obrać umyć i pokroić w zapałkę. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić razem ze skórką w dużą kostkę. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem cytrynowym.

Krok 3

Orzechy posiekać dosyć grubo. Rodzynki odsączyć.

Krok 4

Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, odrobinę soli i wymieszać bardzo dokładnie.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    184,06 kcal
  • Białko

    2,25 g
  • Tłuszcz

    14,62 g
  • Węglowodany

    10,87 g
  • Błonnik

    2,45 g
  • Potas

    225,92 mg
  • Wapń

    23,76 mg
  • Magnez

    19,42 mg
  • Cynk

    0,5 mg
  • Jod

    2,22 µg
  • Witamina A

    10,42 µg
  • Witamina E

    5,02 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,05 mg
  • Witamina B6

    0,18 mg
  • Witamina B12

    0,03 µg
  • Witamina C

    7,45 mg