Sałatka z rydzami i gruszką

2014-12-04
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 średniej wielkości rydzów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • ćwiartka gruszki
  • 2 garście listków rukoli
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • SOS:
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu gryczanego
  • sól, pieprz

Wiem, że sezon na rydze już za nami, ale jak pisałam we wcześniejszym poście można wymienić je np. na grzyby shitake, a jeśli ma być jak w tym przepisie wystarczy odczekać kilka miesięcy. Obiecuję że warto! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to najpyszniejsza sałatka jaką kiedykolwiek zdarzyło mi się jeść. To kolejna z propozycji, które miałam przyjemność przygotować dla magazynu Spring Plate.

sałatka z rydzami

Przygotowanie

Krok 1

Składniki sosu wymieszać bardzo dokładnie. Rukolę umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę. Gruszkę umyć przekroić na pół, po czym jedną z połówek ponownie przekroić na pół. Z jednej ćwiartki wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ wraz ze skórką pokroić w bardzo cienkie plasterki. Rydze oczyścić, opłukać, osuszyć, a następnie odciąć trzonki. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć grzyby blaszkami do góry, oprószyć solą, przykryć i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty, następnie odwrócić i smażyć pod przykryciem kolejne 3-4 minuty. Grzyby zdjąć z patelni i pozostawić by nieco przestygły. Rukolę rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć plasterki gruszki, usmażone rydze, kawałki sera, posypać pokruszonymi w palcach orzechami i polać sosem.

Komentarze do przepisu

  1. posted by foodmania on December 4, 2014

    bardzo ciekawe połączenie smaków :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

  • 2A-DSC_0069

    Sałatka z bobu i zielonych szparagów z fetą