Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

2015-03-10
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki suszonej czarnej porzeczki
  • 2 piersi kaczki upieczone lub usmażone
  • 1 średni burak upieczony
  • SOS:
  • 2 łyżki mrożonych lub swieżych porzeczek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu gryczanego (ewentualnie innego)
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Jestem wielką fanką buraków, zarówno gotowanych jak i pieczonych. Dziś daję temu wyraz w postaci tej sałatki. Pieczonego buraka połączyłam w niej z rukolą, pieczoną kaczką oraz suszoną czarną porzeczką, którą przygotowałam sama w zeszłym sezonie. W tym roku z pewnością znów to zrobię bo jest pyszna i sprawdza się w wielu daniach. Można ją również kupić w sklepach internetowych. Kiedy pieczecie kaczkę z jabłkami wrzućcie garść suszonej porzeczki do jabłkowego nadzienia, a nie pożałujecie.

sałatka z buraków i kaczki

Przygotowanie

Krok 1

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do zimnego, rozgrzewającego się piekarnika. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C. Buraki pieczemy od momentu włączenia piekarnika przez godzinę i piętnaście minut. Najlepiej upiec od razu więcej buraków. Można je później przechowywać przez kilka dni w lodówce. Upieczone buraki pozostawić do ostudzenia.

Krok 2

Do małego rondelka włożyć świeże bądź mrożone porzeczki (mogą być czarne, czerwone lub jak u mnie mieszane. Jeśli nie macie dostępu do mrożonych porzeczek znajdziecie je np. w mrożonych mieszankach kompotowych). Do owoców wlać ocet balsamiczny, dodać miód oraz sporą szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować przez ok 4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie przetrzeć przez gęste sito i odstawić do ostudzenia.

Krok 3

Pieczoną lub usmażoną pierś kaczki pokroić wraz ze skórką na niezbyt grube plasterki. Rukolę opłukać i osuszyć. Burak obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Do ostudzonego syropu owocowego dodać olej i starannie wymieszać. Na talerzach rozłożyć rukolę, buraczki i kaczkę. Posypać suszoną czarną porzeczką i polać sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

  • 2A-DSC_0069

    Sałatka z bobu i zielonych szparagów z fetą