Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

2014-09-25
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garście roszponki
  • 1 spory czerwony grejpfrut
  • SOS:
  • 3 łyżki soku z grejpfruta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego (ewentualnie można użyć innego)
  • sól
  • DODATKOWO:
  • 2 kromki bagietki
  • 50g sera gorgonzola

awokado i grejpfrut

Przygotowanie

Krok 1

Na kromki bagietki nałożyć równomiernie gorgonzolę, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 100°C i włączyć opcję grill lub grzanie góra-dół. W czasie gdy grzanka się zapieka przygotować sałatkę.

Krok 2

Grejpfruta umyć starannie, obrać i wykroić fileciki (z resztek które pozostaną i ewentualnie jednej cząstki wycisnąć do miseczki niezbędny do sosu sok). Awokado umyć rozkroić na pół, wyjąć pestkę,obrać skórkę (powinna łatwo odejść jeśli awokado jest dojrzałe) i pokroić miąższ na większe kawałki. Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na dwóch talerzach. Na sałacie rozłożyć porcję awokado i grejpfruta. Całość oprószyć solą. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z grejpfruta oraz miód. Doprawić odrobiną soli, zakręcić słoik i wymieszać sos dokładnie. Gotowym sosem polać każdą porcję sałatki.

Krok 3

Sałatkę podawać z ciepłymi, chrupiącymi grzankami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

  • 2A-DSC_0069

    Sałatka z bobu i zielonych szparagów z fetą