Sajgonki

2015-03-02
  • Porcje : 14 sajgonek

Składniki

  • 250g zmielonej wieprzowiny (szynka, łopatka)
  • 6 (ok.12g) suszonych grzybów mun
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 średniej cebuli
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 30g suchego makaronu ryżowego
  • 1 dymka
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 14 okrągłych płatów papieru ryżowego
  • 1 małe jajko (można pominąć, mnie zdarzyło się zrobić bez i nie było tragedii)
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • sos do maczania (np. słodki sos chili, sos do sajgonek)

Kto jada w orientalnych restauracjach z pewnością zna ten wietnamski przysmak. Spróbujcie przygotować sajgonki w domu z tym przepisem, a z pewnością na stałe wejdą do waszego menu. Tym razem przygotowałam sajgonki z wieprzowiną, ale można użyć również wołowiny, kurczaka, kraba czy krewetek albo też całkowicie zrezygnować z mięsa i przyrządzić farsz z dodatkiem warzyw np. pora i papryki. Do maczania można kupić sos do sajgonek, słodki sos chili lub przygotować sos jak do pierożków gyoza. Często pojawia się problem ze smażeniem, gdyż sajgonki lubią pękać, chyba że będziemy przestrzegać kilku prostych zasad. Po pierwsze nie nakładamy więcej nadzienia niż potrzeba. Duża, pełna łyżka z pewnością wystarczy. Po drugie zwinięte już sajgonki muszą poleżeć przynajmniej pół godziny, aby przeschły. Olej musi być dobrze rozgrzany, dobrze by było go na patelni lub w woku na wysokość 1 – 1,5 cm. Sajgonki z surowym mięsem smażymy 8-10 minut, na średnim lub dużym ogniu. Nie nakładamy do smażenia naraz zbyt wielu sajgonek ponieważ lubią przyklejać się do siebie, w wyniku czego również mogą się rozedrzeć.

sajgonki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, oczyścić, pokroić i zmielić.

Krok 2

Grzyby mun zalać wrzątkiem, namaczać 15 minut po czym zagotować i gotować przez ok. 10 minut. Ugotowane grzyby odcedzić, ostudzić, następnie drobno posiekać.

Krok 3

Makaron ryżowy (może być również makaron z fasoli lub sojowy, ważne by były to najcieńsze nitki) ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić, ostudzić, a następnie pokroić na 2-3 cm odcinki.

Krok 4

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 5

Dymkę opłukać i posiekać drobno.

Krok 6

Do mięsa dodać grzyby, makaron, marchewkę, imbir, dymkę, czosnek, cebulę, jajko, szczyptę soli, cukier, sos sojowy oraz sos rybny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Krok 7

Do dużej miski lub garnka nalać ciepłej wody. Namaczać kolejne płaty papieru ryżowego przez kilkanaście do trzydziestu sekund, układać na desce. Na płacie, od swojej strony układać niezbyt długi wałeczek nadzienia. Z lewej i prawej strony założyć brzegi do środka, następnie przykryć brzegiem, który został po naszej stronie i od siebie zwijać dość ścisłe rolki. Odkładać i powtarzać czynność do momentu kiedy skończy się farsz. Zwinięte rolki zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Krok 8

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać odpowiednią ilość oleju. Powinno go być ok. 1-1,5 cm lub nawet nieco więcej. Na dobrze rozgrzany olej wkładać po kilka sajgonek tak by się nie stykały. Smażyć co jakiś czas obracając przez ok. 8-10 minut. Zdejmować na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Dobrze odsączone z tłuszczu podawać z ulubionym sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

  • burgery jagnięce

    Burgery jagnięce