Rosół wołowo-drobiowy

2013-08-26
  • Porcje : 4

Składniki

  • 3 litry zimnej wody
  • 350g wołowiny z kością (szponder, mostek, łata)
  • 1 ćwiartka kurczaka (udko)
  • 1/3 średniego selera korzeniowego
  • biała część pora
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-15 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 100g makaronu czterojajecznego nitki (można użyć 5- lub 2- jajecznego zmieni to nieznacznie wartość odżywczą całej potrawy)

1a-AAAADSC_0059

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę soli. Włączyć palnik i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień tak, by gotujący się rosół zaledwie „pyrkał”. Zdjąć starannie szumowiny, które wytrącą się na powierzchni wody (ja robię to za pomocą łyżki). Warzywa obrać, umyć. Szczególnie starannie umyć por, najpierw naciąć go wzdłuż nożem, a następnie opłukać rozchylając kolejne warstwy liści. Marchewki, selera, czosnek oraz pora przekroić na pół. Cebulę opalić nad palnikiem do momentu, aż stanie się ciemna. Do gotującego się mięsnego wywaru dorzucić marchewki, pietruszki, selera, pora, czosnek, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia przez ok. 3-4 godziny . Po 2 godzinach gotowania dorzucić suszony lubczyk oraz 1/2 -1 łyżeczki soli.

Krok 2

Gotowy rosół przecedzić przez gęste sito. Mięso ostudzić i starannie zapakowane schować do lodówki (można je wykorzystać np. do zrobienia farszu do pierogów czy krokietów). Odłożyć połowę ugotowanej w rosole marchewki do przybrania rosołu na talerzach. Odłożoną marchewkę pokroić w kostkę.

Krok 3

Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno.

Krok 4

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Makaron nałożyć na talerze, posypać pokrojoną marchewką oraz posiekaną natką i zalać gorącym rosołem. Można ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem już na talerzach.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    349,57 kcal
  • Białko

    15,98 g
  • Tłuszcz

    21,85 g
  • Węglowodany

    22,25 g
  • Błonnik

    3,13 g
  • Potas

    370,27 mg
  • Wapń

    75,7 mg
  • Magnez

    40,17 mg
  • Cynk

    1,61 mg
  • Witamina A

    364,84 µg
  • Witamina E

    0,98 mg
  • Witamina B1

    0,1 mg
  • Witamina B2

    0,21 mg
  • Witamina B6

    0,24 mg
  • Witamina B12

    0,44 µg
  • Witamina C

    35,47 mg