Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej z pieczoną papryką i mozzarellą

2013-09-03
2aBBB-DSC_0077
  • Porcje : 2

Składniki

  • 60g upieczonej papryki (2 grubsze paski)
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka po ok. 200g każda
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1aaBBBDSC_0007 2aBBB-DSC_0077

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik włączyć (najlepiej grzanie góra-dół) i nastawić na 200°C. Do rozgrzewającego się piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z papryką. Paprykę wyciągnąć po ok 20-30 minutach kiedy zacznie ciemnieć. Zostawić do ostudzenia. Piekarnika nie wyłączać.

Krok 2

Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć żółtą skórkę. Z papryki zdjąć skórę, oczyścić z nasion i pokroić w paski.

Krok 3

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i naciąć wzdłuż tak, aby powstały kieszenie. Natrzeć mięso sol, pieprzem i skórką cytrynową. W każdą kieszeń włożyć kawałek papryki i plasterki mozzarelli. Na desce rozłożyć 2 plasterki szynki parmeńskiej tak, aby na siebie zachodziły, położyć na nich pierś i zawinąć. Z pozostałymi dwoma plastrami szynki i piersią kurczaka postąpić tak samo.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim przygotowane roladki. Można dołożyć obgotowane wcześniej ziemniaki i ulubione warzywa. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Po 10 minutach pieczenia zdjąć folię aluminiową. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    238,88 kcal
  • Białko

    16,49 g
  • Tłuszcz

    15,28 g
  • Węglowodany

    8,85 g
  • Błonnik

    0,6 g