Risotto z suszonymi pomidorami

2013-09-02
1-DSC_0020 - Kopia
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 100g ryżu do risotto
  • 50 ml (1/4 szklanki) białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • 20g masła do dodanie na koniec + 10g masła do podsmażenia cebuli
  • 20g startego parmezanu
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

2-DSC_0026 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Do rondla wrzucić 10g masła i podsmażać na nim cebulkę przez 1-2 minuty, następnie dodać ryż i przesmażyć ok. 1 minutę aż cały pokryje się masłem i stanie się szklisty.

Krok 2

Do dokładnie otoczonego rozpuszczonym masłem ryżu wlać wino i stale mieszając gotować ok. 2 minuty.Po odparowaniu alkoholu dodać porcję bulionu.Gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 20 minut. Kiedy w trakcie gotowania ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu należy dolać pozostałą jego część.

Krok 3

Podczas gdy ryż się gotuje, odsączyć z zalewy pomidory i pokroić je na paseczki. Po tym jak ryż wchłonie już cały bulion, wyłączyć palnik, dodać pozostałe 20g masła i starty parmezan, a następnie dokładnie wymieszać. Do gotowego risotta wmieszać pokrojone suszone pomidory. Podawać gorące.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    544,07 kcal
  • Białko

    16,8 g
  • Tłuszcz

    27,27 g
  • Węglowodany

    57,86 g
  • Błonnik

    5,01 g
  • Potas

    1291,32 mg
  • Wapń

    186,17 mg
  • Magnez

    72,95 mg
  • Cynk

    2 mg
  • Jod

    5,76 µg
  • Witamina A

    383,64 µg
  • Witamina E

    0,72 mg
  • Witamina B1

    0,24 mg
  • Witamina B2

    0,49 mg
  • Witamina B6

    0,3 mg
  • Witamina B12

    0,16 µg
  • Witamina C

    62,45 mg