Rigatoni ze szparagami i bobem

2013-08-25
1bbb-DSC_0133
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu rigatoni
  • 8 zielonych szparagów
  • 150g bobu mrożonego bądź świeżego
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 40g sera bursztyn
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła

3a-DSC_0107

Przygotowanie

Krok 1

Płatki migdałowe prażyć 1-2 minuty na suchej patelni, odłożyć na bok.

Krok 2

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałą końcówkę.

Krok 3

W dwóch garnkach zagotować lekko osoloną wodę.

Krok 4

W jednym z garnków zagotować tyle wody, aby główki przygotowanych szparagów postawionych w garnku wystawały ponad powierzchnię wody. Wodę do gotowania szparagów lekko posolić i dodać szczyptę cukru. W gotującej wodzie postawić szparagi tak, by główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotować ok 4-5 minut.

Krok 5

W drugim garnku, na wrzącą, lekko osoloną wodę wrzucić bób i gotować do miękkości (8-10 minut).

Krok 6

Ugotowane warzywa odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi pokroić na 2 bądź 3 części. Bób ostrożnie wyłuskać tak, by nie naruszyć struktury ziaren.

Krok 7

Czosnek i cebulę obrać, a następnie drobno posiekać.

Krok 8

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron starannie odcedzić.

Krok 9

Na maśle z dodatkiem oliwy podsmażyć krótko (ok. 30 sekund -1 minuty) posiekany czosnek i czerwoną cebulę . Wrzucić ugotowany makaron, szparagi, bób i delikatnie wymieszać potrząsając patelnią, a następnie podgrzewać wszystko razem jeszcze przez kolejne 30 sekund do 1 minuty.

Krok 10

Całość rozłożyć na ogrzanych talerzach i posypać świeżo startym serem bursztyn (można użyć innego sera np. parmezanu). Na koniec dodać na wierzch prażone płatki migdałowe. Można użyć innego krótkiego makaronu, ważne by był w miarę duży jak np. penne.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    590,6 kcal
  • Białko

    24,51 g
  • Tłuszcz

    16,8 g
  • Węglowodany

    85,34 g
  • Błonnik

    9,44 g
  • Potas

    664,99 mg
  • Wapń

    291,02 mg
  • Magnez

    96,57 mg
  • Żelazo

    3,22 mg
  • Cynk

    3,38 mg
  • Jod

    5,55 µg
  • Witamina A

    163,79 µg
  • Witamina E

    4,53 mg
  • Witamina B1

    0,28 mg
  • Witamina B2

    0,34 mg
  • Witamina B6

    0,19 mg
  • Witamina B12

    0,4 µg
  • Witamina C

    34,47 mg