Ravioli ze szpinakiem i fetą

2013-08-31
1-kkk 082
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 małego buraczka
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 300g szpinaku świeżego bądź mrożonego
  • 50g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła

2-kkk 050

1-kkk 082

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy świeżego szpinaku przebrać liście, umyć je dokładnie i posiekać. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go dobrze odparować. Na oleju podgrzać czosnek, dodać do niego szpinak i dusić ok. 15-20 min. Pod koniec duszenia dodać pokruszoną fetę i dokładnie połączyć ją ze szpinakiem, całość doprawić odrobiną soli i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Farsz odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2

Połowę buraczka zetrzeć na tarce. Z przetartej masy wycisnąć sok. Mąkę przesiać, dodać jajko, sok z buraczka i letnią wodę, tyle aby wyrobić elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą kolejno rozwałkować, wyciąć prostokąt, przeciąć go na połowę. Na jednej połowie układać kuleczki nadzienia, przykryć pozostałym prostokątnym paskiem ciasta, docisnąć brzegi oraz przestrzeń między nadzieniem.

Krok 3

Oddzielić poszczególne pierożki przecinając nożem przestrzeń między nimi, docisnąć brzegi wszystkich pierożków widelcem. Tak postępować aż do momentu kiedy skończy nam się farsz i ciasto. Pierożki gotować ok.8-11 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać oblane odrobiną roztopionego masła i ewentualnie posypane skórką z cytryny. Niech nie zdziwi Was długi czas gotowania, dodatek jajka w cieście sprawia że wydłużenie czasu gotowania pierogów jest w pełni uzasadnione. Najlepiej po 7 minutach sprawdzić 1 pieróg.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    588,56 kcal
  • Białko

    23,91 g
  • Tłuszcz

    15,12 g
  • Węglowodany

    89,21 g
  • Błonnik

    6,96 g
  • Potas

    497 mg
  • Wapń

    274,72 mg
  • Magnez

    86,17 mg
  • Cynk

    2,54 mg
  • Jod

    5 µg
  • Witamina A

    1133,65 µg
  • Witamina E

    4,66 mg
  • Witamina B1

    0,28 mg
  • Witamina B2

    0,5 mg
  • Witamina B6

    0,41 mg
  • Witamina B12

    0,67 µg
  • Witamina C

    64,65 mg