Ratatouille

2013-09-02
2aa-DSC_0091 - Kopia
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1 bakłażan o wadze ok. 300g
  • 4 duże papryki (2 żółte i 2 czerwone)
  • 2 cukinie każda o wadze ok 300g
  • 700g pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1aa-DSC_0030 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokroić w plastry , osolić i odstawić na 30 minut. Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w duże kawałki. Cukinie umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, obrać i oczyścić z nasion, a następnie pokroić na duże kawałki. Bakłażany opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek z cebulą, następnie dodać bakłażany i paprykę, po czym dusić pod przykryciem ok. 8 minut. Dodać cukinię, pomidory i zioła prowansalskie i dusić całość pod przykryciem kolejne 15-20 minut. Na końcu doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • 1AA-DSC_0060

    Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    177,07 kcal
  • Białko

    7,31 g
  • Tłuszcz

    6,75 g
  • Węglowodany

    21,77 g
  • Błonnik

    9,92 g
  • Potas

    1174,25 mg
  • Wapń

    83,97 mg
  • Magnez

    82,52 mg
  • Cynk

    1,64 mg
  • Jod

    8,51 µg
  • Witamina A

    1430,6 µg
  • Witamina E

    8,68 mg
  • Witamina B1

    0,35 mg
  • Witamina B2

    0,4 mg
  • Witamina B6

    1,47 mg
  • Witamina C

    382,67 mg