Quiche (kisz) z czarna fasolą, chorizo i ziemniakami

2013-09-04
  • Porcje : 6

Składniki

  • CIASTO:
  • 110g masła
  • 220g mąki pszennej
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • 250g ziemniaków
  • 70g czarnej fasoli
  • 80g chorizo
  • 80g sera gruyere
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany słodkiej 12 % tłuszczu

1bccc-DSC_0132

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano odlać wodę, zalać w garnku świeżą wodą i gotować ok. 1 godziny (przez pierwsze 10 minut gotować na bardzo silnym ogniu, potem zmniejszyć płomień). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli.

Krok 2

Mąkę wymieszać z solą i w misce lub na stolnicy przesiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać 2-4 łyżek zimnej wody i zagnieść szybko jednolitą kulkę ciasta. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą, bądź w czystą ściereczkę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 3

Kiełbaskę chorizo (ewentualnie paprykowe salami) pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni (2-3 minuty).

Krok 4

Piekarnik włączyć i nastawić na 200°C.

Krok 5

Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Krok 6

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka wybić do miseczki, oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, roztrzepać za pomocą widelca, a następnie wymieszać śmietanką. Masę jajeczno-śmietanową połączyć ze startym serem.

Krok 7

Ciasto rozwałkować na placek nieco większy od średnicy foremki (forma o maksymalnej średnicy 32 cm) i wylepić nim dokładnie formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawić jeszcze do lodówki do czasu, aż piekarnik osiągnie pożądaną temeraturę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, następnie wyjąć, rozłożyć na nim równomiernie ziemniaki, fasolę i kiełbaskę, a całość zalać masą jajeczno – śmietanową z serem i zapiekać jeszcze przez ok 20-25 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    509,77 kcal
  • Białko

    18,94 g
  • Tłuszcz

    30,41 g
  • Węglowodany

    40,08 g
  • Błonnik

    3,24 g
  • Potas

    531,55 mg
  • Wapń

    194,76 mg
  • Magnez

    43,08 mg
  • Cynk

    2,38 mg
  • Jod

    5,65 µg
  • Witamina A

    295,28 µg
  • Witamina E

    0,99 mg
  • Witamina B1

    0,29 mg
  • Witamina B2

    0,34 mg
  • Witamina B6

    0,28 mg
  • Witamina B12

    0,95 µg
  • Witamina C

    5,98 mg