Pulpety z bakłażana

2015-09-05
  • Porcje : 2

Składniki

  • PULPETY Z BAKŁAŻANA:
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g sera (parmezan, grana padano lub bursztyn)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 małe jajko
  • DODATKOWO:
  • 160g makaronu spaghetti
  • sos pomidorowy z dodatkiem masła

Po pierwszym kęsie się zakochałam i nie mogłam przestać się nimi zajadać. Wypróbujcie je na zdeklarowanym mięsożercy…gwarantuję wam że nigdy w życiu nie zorientuje się że to nie jest mięso, no chyba że się zdradzicie. Puszyste w środku, wilgotne, aromatyczne, takie są te pulpeciki. Mnie najbardziej smakują jako dodatek do letniego makaronu z sosem z pomidorów, takim najprostszym. Pomidory obieram, czyszczę z nasion i kroję drobno, a później duszę z masłem i doprawiam jedynie solą. Kiedy sos dobrze zgęstnieje łączę go z ugotowanym, gorącym makaronem.

makaron pulpety z bakłażana

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana umyć. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Zrobić cztery nacięcia w bakłażanie tak by móc w nie wetknąć kawałki czosnku. Naszpikować bakłażana czosnkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do zimnego pieca, włączyć, ustawić grzanie góra-dół, 180°C i piec do czasu gdy skórka bakłażana się pomarszczy a warzywo stanie się miękkie (od włączenia pieca ok. 25-30 minut). Pozostawić do ostudzenia. Letniego bakłażana rozerwać i wybrać starannie upieczony miąższ oraz kawałki czosnku, umieścić je w pojemniku blendera i zmiksować. Można też po prostu rozgnieść je widelcem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do miski z serem dodać bakłażana, wbić małe jajko, doprawić solą oraz odrobiną pieprzu. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki, następnie dodać do masy tyle bułki tartej by można było uformować dość miękkie i plastyczne pulpeciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złocisto z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Można podawać z ziemniakami, kaszą, lub ryżem, ale najlepiej smakują jako dodatek do spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów.

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki:

Komentarze do przepisu

  1. posted by mopswkuchni on September 8, 2015

    Jeszcze nie robiłam. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca