Pulpeciki jagnięce w sosie pomidorowym

2014-04-24
1b-DSC_0030
  • Porcje : 4

Składniki

  • PULPECIKI JAGNIĘCE:
  • 600g udźca jagnięcego bez kości (ewentulanie łopatki jagnięcej)
  • ½ średniej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek mięty (z jednej doniczki)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mała czerwona papryczka chili oczyszczona z nasion
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzysmskiego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • SOS POMIDOROWY:
  • 2 kartoniki pomidorów krojonych po ok. 400g każdy
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, cukier
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do obsmażenia pulpecików
  • ryż, lawasze bądź pity do podania

Szalejemy za pulpecikami jagnięcymi. Można je podawać z ryżem, kaszą ale równie dobrze będą smakowały z lawaszem bądź ciepłą pitą. Olej rzepakowy można zamienić np. na słonecznikowy czy z pestek winogron.

1a-DSC_0030

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory z kartonika wlać do szerokiego rondla. Dodać odrobinę cukru, sól oraz łyżeczkę oleju rzepakowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Krok 2

Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić.

Krok 3

Miętę i natkę pietruszki umyć, przekroić pęczki na pół i umieścić w pojemniku blendera. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ziół. Następnie dodać olej, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, pokrojoną papryczkę chili, sól, słodką paprykę w proszku oraz roztarty w moździerzu kumin. Wszystkie składniki zmiksować z pomocą blendera na pastę. Mięso doprawić solą do smaku, dodać pastę z przypraw i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi wodą rękoma formować pulpeciki.

Krok 4

Na patelnię wlać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i obsmażać pulpeciki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, następnie przekładać je do przygotowanego wcześniej sosu i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok .14-15 minut.

Krok 5

Podawać gorące z ryżem bądź innymi ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    357,21 kcal
  • Białko

    35,15 g
  • Tłuszcz

    17,05 g
  • Węglowodany

    15,79 g
  • Błonnik

    5,07 g
  • Potas

    1286,46 mg
  • Wapń

    114,09 mg
  • Magnez

    92,21 mg
  • Żelazo

    6,51 mg
  • Cynk

    6,26 mg
  • Jod

    0,56 µg
  • Witamina A

    593,72 µg
  • Witamina E

    2,8 mg
  • Witamina B1

    0,53 mg
  • Witamina B2

    0,69 mg
  • Witamina B6

    1,1 mg
  • Witamina B12

    4,5 µg
  • Witamina C

    46,16 mg