Pörkölt – gulasz węgierski

2014-02-17
2a-DSC_0053
  • Porcje : 3

Składniki

  • GULASZ:
  • 500g cielęciny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 15g smalcu
  • 1 papryka
  • 2 średniej wielkości pomidory lub 250ml passaty pomidorowej
  • szklanka wody
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • KlUSKI KŁADZIONE (nokedli):
  • 3 średnie jajka
  • 280g mąki pszennej typ 500
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Podstawowy przepis na ten gulasz to jedynie mięso, cebula, tłuszcz do smażenia oraz słodka papryka w proszku.Ten konkretny to Borjúpörkölt czyli gulasz z cielęciny. Kolejne składniki bywają różne i wzbogacają jedynie przepis podstawowy. Spotkałam się z przepisami z dodatkiem papryki, pomidorów bądź koncentratu pomidorowego, boczku wędzonego, czosnku czy kminku.Podobnie jest w przypadku mięsa może być to wołowina, wieprzowina, kurczak, cielęcina czy jagnięcina. Ja użyłam cielęciny, a przepis podstawowy wzbogaciłam o passatę pomidorową, czosnek i strąk papryki. Na Węgrzech jada się ten gulasz z kluseczkami kładzionymi, które uwielbiam. Tak naprawdę jednak równie dobrze smakuje z puree ziemniaczanym, a nawet  kawałkiem bagietki. Na Węgrzech często używa się smalcu, który akurat w węgierskich potrawach doskonale uzupełnia smak mięsa i papryki. Ale jeśli nie chcecie użyć smalcu z powodzeniem można go zastąpić olejem słonecznikowym.

 

1b-DSC_0020

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę o 2cm bokach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Paprykę obrać i pokroić w dużą kostkę. Jeśli używamy świeżych pomidorów obrać je, wyciąć szypułki i pokroić razem z gniazdami nasiennymi w kostkę. W rondlu rozpuścić smalec i na średnim ogniu podsmażać cebulę do czasu kiedy się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać mięso i obsmażać 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Zdjąć na chwilkę z ognia, dodać pomidory bądź passatę pomidorową, szklankę wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodką paprykę w proszku. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i znów ustawić na palniku. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Po upływie tego czasu odkryć garnek i gotować jeszcze przez ok. 20-25 minut.

Krok 2

Kluseczki: W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do głębokiego talerza wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz pół szklanki zimnej wody. Całość wymieszać dokładnie za pomocą widelca. Kiedy jaja dokładnie połączą się z wodą dodawać stopniowo mąkę i mieszać bardzo starannie. Ostatecznie ciasto nie powinno być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Jeśli zajdzie potrzeba należy dodać łyżkę bądź dwie wody.

Krok 3

Kluseczki gotować w dwóch partiach. Łyżeczkę zanurzyć w gotującej się wodzie następnie nabierać niezbyt dużą porcję ciasta (pół łyżeczki) i z pomocą widelca bądź drugiej łyżeczki zrzucać kluseczki na gotującą się wodę. Tak postępować z połową ciasta. Gotować kluseczki przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej. Z pozostałą częścią ciasta postąpić w ten sam sposób.

Krok 4

Gulasz podawać gorący z kluseczkami.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Angelika on March 17, 2014

    Nieźle się zajadałam. Bardzo mi przypadło do gustu. Na pewno powtórzę.

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 10
Oceń potrawę

10 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    671,47 kcal
  • Białko

    51,88 g
  • Tłuszcz

    16,31 g
  • Węglowodany

    79,29 g
  • Błonnik

    5,98 g
  • Potas

    1442,71 mg
  • Wapń

    93,3 mg
  • Magnez

    71,43 mg
  • Żelazo

    9,14 mg
  • Cynk

    5,44 mg
  • Jod

    11,64 µg
  • Witamina A

    719,09 µg
  • Witamina E

    5,26 mg
  • Witamina B1

    0,44 mg
  • Witamina B2

    1,15 mg
  • Witamina B6

    0,78 mg
  • Witamina B12

    2,96 µg
  • Witamina C

    122,26 mg