Pomidory nadziewane awokado i mozzarellą

2013-08-28
  • Porcje : 4

Składniki

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

9a

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C

Krok 2

Ściąć wierzch każdego z pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Połówkę awokado obrać, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem cytrynowym. Czosnek drobno posiekać a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 3

Wymieszać awokado z czosnkiem i mozzarellą. Farszem nadziać pomidory i nakryć każdy ściętą wcześniej częścią. Tak przygotowane pomidory zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok.25 min.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bliny ze śledziem

    Bliny ze śledziem w śmietanie

  • cukinia z malinami i kozim serem

    Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

  • 2-DSC_0003

    Pomidory faszerowane szpinakiem

  • 1-DSC_0107 - Kopia

    Kalafior w sosie z gorgonzoli

  • 5aAAa-DSC_0046

    Jajka z pastą z bryndzy i papryki

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    137 kcal
  • Białko

    5,7 g
  • Tłuszcz

    6,8 g
  • Węglowodany

    13,2 g
  • Błonnik

    2,7 g
  • Potas

    741 mg
  • Wapń

    209 mg
  • Magnez

    34 mg
  • Cynk

    0,54 mg
  • Witamina A

    182 µg
  • Witamina E

    2,9 mg
  • Witamina B1

    0,14 mg
  • Witamina B2

    0,23 mg
  • Witamina B6

    0,34mg
  • Witamina B12

    0,25µg
  • Witamina C

    41 mg