Pomidory faszerowane szpinakiem

2013-09-03
2-DSC_0003
  • Porcje : 4

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1-DSC_0032 - Kopia - filtr - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego z pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Do rondelka wlać oliwę, wrzucić czosnek, zamrożony szpinak oraz 2-3 łyżki zimnej wody i dusić całość na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok 10-15 minut.

Krok 2

Rozmrożony szpinak odkryć i odparować nadmiar wody. Całość doprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i odrobiną gałki muszkatołowej. Lekko przestudzony szpinak wymieszać ze startym parmezanem i wypełnić nim pomidory. Każdy pomidor nakryć wcześniej ściętym wierzchem.

Krok 3

Wypełnione farszem pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bliny ze śledziem

    Bliny ze śledziem w śmietanie

  • cukinia z malinami i kozim serem

    Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

  • 1-DSC_0107 - Kopia

    Kalafior w sosie z gorgonzoli

  • 5aAAa-DSC_0046

    Jajka z pastą z bryndzy i papryki

  • 2AA-DSC_0112

    Tapenada

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    78,66 kcal
  • Białko

    4,74 g
  • Tłuszcz

    4,38 g
  • Węglowodany

    5,07 g
  • Błonnik

    3,54 g
  • Potas

    310,38 mg
  • Wapń

    118,54 mg
  • Magnez

    43,29 mg
  • Cynk

    0,94 mg
  • Jod

    3,66 µg
  • Witamina A

    589,62 µg
  • Witamina E

    3,45 mg
  • Witamina B1

    0,16 mg
  • Witamina B2

    0,18 mg
  • Witamina B6

    0,4 mg
  • Witamina B12

    0,06 µg
  • Witamina C

    68,75 mg