Polędwiczki wieprzowe marynowane w czosnku i rozmarynie
2013-10-24- Porcje : 4
Składniki
- 2 polędwice wieprzowe każda o wadze ok.350g (razem ok. 700g)
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek do zamarynowania
- DO SMAŻENIA:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
Polędwica wieprzowa, nie licząc ewentualnego czasu marynowania jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Ale to nie jedyny jej atut. Jest to łatwe w obróbce mięso, a przy tym bardzo smaczne i dobrze komponujące się z różnymi dodatkami. Ja tym razem zamarynowałam kawałki polędwiczki w świeżym rozmarynie i czosnku. Mięso podałam z kluskami ziemniaczano-serowymi w sosie ze świeżych grzybów, na które przepis publikowałam kilka dni temu.
Przygotowanie
Krok 1
Rozmaryn opłukać, oberwać listki i posiekać nie za drobno. Czosnek obrać i również pokroić niezbyt drobno. Wymieszać razem z oliwą z oliwek. Polędwicę umyć i pokroić w 1-1,5cm plastry. Każdy plaster rozbić delikatnie ręką. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Na ok. 30-40 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Tuż przed smażeniem mięso oczyścić z rozmarynu i czosnku, oprószyć solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z dodatkiem łyżki masła. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układać plastry polędwiczki i smażyć na dość silnym ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
5 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
422,03 kcal -
Białko
33,12 g -
Tłuszcz
32,15 g -
Węglowodany
0,05 g -
Potas
567,12 mg -
Wapń
9,95 mg -
Magnez
45,57 mg -
Żelazo
2,45 g -
Cynk
4,22 mg -
Jod
0,21 µg -
Witamina A
64,55 µg -
Witamina E
3,1 mg -
Witamina B1
1,1 mg -
Witamina B2
0,43 mg -
Witamina B6
0,99 mg -
Witamina B12
1,22 µg -
Witamina C
1,05 mg