Polędwiczki wieprzowe marynowane w czosnku i rozmarynie

2013-10-24
  • Porcje : 4

Składniki

  • 2 polędwice wieprzowe każda o wadze ok.350g (razem ok. 700g)
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do zamarynowania
  • DO SMAŻENIA:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Polędwica wieprzowa, nie licząc ewentualnego czasu marynowania jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Ale to nie jedyny jej atut. Jest to łatwe w obróbce mięso, a przy tym bardzo smaczne i dobrze komponujące się z różnymi dodatkami. Ja tym razem zamarynowałam kawałki polędwiczki w świeżym rozmarynie i czosnku. Mięso podałam z kluskami ziemniaczano-serowymi w sosie ze świeżych grzybów, na które przepis publikowałam kilka dni temu.

3A-DSC_0026 4A-DSC_0023

Przygotowanie

Krok 1

Rozmaryn opłukać, oberwać listki i posiekać nie za drobno. Czosnek obrać i również pokroić niezbyt drobno. Wymieszać razem z oliwą z oliwek. Polędwicę umyć i pokroić w 1-1,5cm plastry. Każdy plaster rozbić delikatnie ręką. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Na ok. 30-40 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Tuż przed smażeniem mięso oczyścić z rozmarynu i czosnku, oprószyć solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z dodatkiem łyżki masła. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układać plastry polędwiczki i smażyć na dość silnym ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4.5 / 5)

4.5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    422,03 kcal
  • Białko

    33,12 g
  • Tłuszcz

    32,15 g
  • Węglowodany

    0,05 g
  • Potas

    567,12 mg
  • Wapń

    9,95 mg
  • Magnez

    45,57 mg
  • Żelazo

    2,45 g
  • Cynk

    4,22 mg
  • Jod

    0,21 µg
  • Witamina A

    64,55 µg
  • Witamina E

    3,1 mg
  • Witamina B1

    1,1 mg
  • Witamina B2

    0,43 mg
  • Witamina B6

    0,99 mg
  • Witamina B12

    1,22 µg
  • Witamina C

    1,05 mg