Podpłomyki z botwinką i bryndzą

2014-04-30
1dd-DSC_0020
  • Porcje : 2

Składniki

  • PODPŁOMYKI:
  • 100g mąki pszennej typ 550
  • 50g zsiadłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody w razie potrzeby
  • 2 małe pęczki botwinki (tylko liście) lub jeden spory pęk
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g bryndzy
  • 1 łyżka masła

3A-DSC_0024

Przygotowanie

Krok 1

Botwinę umyć, z liści wykroić najtwardszy nerw. Liście pokroić w paski. Czosnek posiekać, podsmażać na maśle dodać 2-3 łyżki wody i gotować co jakiś czas mieszając aż woda odparuje.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zsiadłe mleko i zagnieść ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba dodać łyżkę wody. Zagniecione ciasto pozostawić pod przykryciem na 5-10 minut, następnie podzielić na dwie części, uformować kulki i każdą rozwałkować na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać niewielką ilością mąki.

Krok 3

Pierwszy placek położyć na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 1-2 minuty aż pod spodem pojawią się ciemne plamy, następnie należy podpłomyk obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Tuż po obróceniu należy nałożyć na wierzch uduszoną botwinę i kawałki bryndzy.

Krok 4

Podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 1aa-DSC_0050

    Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i dymką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    313,58 kcal
  • Białko

    10,83 g
  • Tłuszcz

    13,1 g
  • Węglowodany

    38,09 g
  • Błonnik

    6,38 g