Podpłomyki pszenne

2014-04-30
  • Porcje : 2

Składniki

  • 100g mąki pszennej typ 550
  • 50g zsiadłego mleka
  • szczypta soli
  • w razie potrzeby łyżka zimnej wody

2aa-DSC_0046

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski dodać zsiadłe mleko sól i zagnieść ciasto. w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody. Kulkę ciasta przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich uformować w kulkę i podsypując w razie potrzeby mąką rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni po 1-3 minut z każdej strony do czasu kiedy pojawią się na nich ciemne plamy a placki staną się chrupiące.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 3a-DSC_0157

    Bajgle

  • 2-DSC_0027 - Kopia

    Bułeczki ziołowe z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    185,19 kcal
  • Białko

    6,07 g
  • Tłuszcz

    1,63 g
  • Węglowodany

    36,56 g
  • Błonnik

    1,1 g
  • Potas

    106 mg
  • Wapń

    39,25 mg
  • Magnez

    12,75 mg
  • Żelazo

    0,66 mg
  • Cynk

    0,55 mg
  • Witamina A

    7,5 µg
  • Witamina E

    0,22 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,07 mg
  • Witamina B6

    0,04 mg
  • Witamina B12

    0,09 µg
  • Witamina C

    0,22 mg