Podpłomyki pszenne
2014-04-30- Rodzaj: słowiańska
- Danie: dodatki
- Poziom trudności: łatwe
- Porcje : 2
Składniki
- 100g mąki pszennej typ 550
- 50g zsiadłego mleka
- szczypta soli
- w razie potrzeby łyżka zimnej wody
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać do miski dodać zsiadłe mleko sól i zagnieść ciasto. w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody. Kulkę ciasta przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.
Krok 2
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich uformować w kulkę i podsypując w razie potrzeby mąką rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni po 1-3 minut z każdej strony do czasu kiedy pojawią się na nich ciemne plamy a placki staną się chrupiące.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
185,19 kcal -
Białko
6,07 g -
Tłuszcz
1,63 g -
Węglowodany
36,56 g -
Błonnik
1,1 g -
Potas
106 mg -
Wapń
39,25 mg -
Magnez
12,75 mg -
Żelazo
0,66 mg -
Cynk
0,55 mg -
Witamina A
7,5 µg -
Witamina E
0,22 mg -
Witamina B1
0,08 mg -
Witamina B2
0,07 mg -
Witamina B6
0,04 mg -
Witamina B12
0,09 µg -
Witamina C
0,22 mg