Placuszki kukurydziane z bananem i rodzynkami

2013-08-30
2-DSC_0110 - Kopia
  • Porcje : 2 (8 małych placków)

Składniki

  • 1 szklanka mleka (1,5 % tłuszczu)
  • 1 jajko
  • 120g mąki kukurydzianej
  • 1 średni banan
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżeczki masła najlepiej klarowanego

1aaa-DSC_0075 - Kopia

2-DSC_0110 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Banan obrać i rozgnieść w misce widelcem. Do rozgniecionego banana dodać mleko, mąkę oraz jajko i wymieszać wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie wmieszać łyżką rodzynki.

Krok 2

Na patelni teflonowej rozpuścić niewielką ilość masła i smażyć małe placki po ok.2 minuty z każdej strony, tak aby stały się złociste. Przed nałożeniem kolejnych placuszków dodawać kolejne niewielkie porcje masła na patelnię.

Krok 3

Można podać z odrobiną cukru pudru aczkolwiek rodzynki oraz banan nadają słodki smak plackom dzięki czemu dodatek cukru nie jest konieczny.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    376,94 kcal
  • Białko

    10,96 g
  • Tłuszcz

    10,14 g
  • Węglowodany

    60,46 g
  • Błonnik

    5,58 g
  • Potas

    506,12 mg
  • Wapń

    145,7 mg
  • Magnez

    54,8 mg
  • Cynk

    1,42 mg
  • Jod

    3,74 µg
  • Witamina A

    132,55 µg
  • Witamina E

    0,64 mg
  • Witamina B1

    0,4 mg
  • Witamina B2

    0,42 mg
  • Witamina B6

    0,41 mg
  • Witamina B12

    0,62 µg
  • Witamina C

    4,32 mg