Pizza ze szpinakiem

2013-09-01
  • Porcje : 4

Składniki

  • CIASTO NA PIZZĘ:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • NA WIERZCH:
  • 300g szpinaku świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera lazur błękitny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • SOS:
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, cukier

1-092

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić na 5-7 minut aż się spienią. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Rozczyn drożdży wlać do mąki i zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub mąki. Dobrze wyrobione ciasto nakryć czystą, najlepiej nieco wilgotną ściereczką i odstawić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.

Krok 3

Pomidory pelati przełożyć do garnka i rozgnieść czystymi dłońmi, następnie gotować z łyżeczką oleju, aż utworzą gęsty sos (ok. 15-20 min.). Gotowy sos doprawić solą oraz ewentualnie cukrem (1/2 łyżeczki). Mozzarellę odsączyć starannie i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Krok 4

Jeśli używamy świeżego szpinaku typu "baby" przebrać i umyć liście, odciąć grubsze ogonki, jeśli używamy większych liści w sezonie należy je dodatkowo pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć kilka sekund czosnek, po czym dodać szpinak. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podsmażać stale mieszając do czasu kiedy szpinak "zwiędnie" czyli ok 1-2 minuty. Jeśli natomiast używamy szpinaku mrożonego należy koniecznie użyć szpinaku w liściach. Do podsmażonego przez moment czosnku należy dodać wtedy zamrożony szpinak, przykryć i na wolnym ogniu rozmrażać go co jakiś czas mieszkając. Kiedy jest już całkiem rozmrożony należy odkryć naczynie i na średnim ogniu odparować starannie nadmiar wody. Pod koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 5

Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarować olejem. Pierwszą część ciasta uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na dość cienki placek. Ułożyć go na blaszce, nasmarować połową sosu. Na tak przygotowanym placku rozłożyć połowę szpinaku i posypać połową pokruszonego niebieskiego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 7-10 min. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    448,23 kcal
  • Białko

    17,8 g
  • Tłuszcz

    11,79 g
  • Węglowodany

    67,74 g
  • Błonnik

    5,28 g
  • Potas

    575,55 mg
  • Wapń

    215,72 mg
  • Magnez

    56,4 mg
  • Cynk

    1,91 mg
  • Jod

    12,89 µg
  • Witamina A

    714,25 µg
  • Witamina E

    3,66 mg
  • Witamina B1

    0,25 mg
  • Witamina B2

    0,32 mg
  • Witamina B6

    0,39 mg
  • Witamina B12

    0,25 µg
  • Witamina C

    55,8 mg