Pizza z prosciutto i zielonym pesto

2013-09-04
2b-DSC_0009
  • Porcje : 4

Składniki

  • CIASTO NA PIZZĘ:
  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (uważajcie by nie była zbyt ciepła)
  • SOS POMIDOROWY:
  • 5 średniej wielkości mięsistych pomidorów – nawet zimą można kupić smaczne mięsiste pomidory, z których można przygotować dobry słodki sos pomidorowy. Są one jednak stosunkowo drogie. Jeśli nie macie dostępu do dobrych świeżych pomidorów, można użyć krojonych pomidorów w puszce lub kartoniku.
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól
  • DODATKI:
  • 1 kulka mozzarelli o wadze 125g
  • 100g szynki prosciutto crudo
  • 3 łyżki pesto genovese (najlepiej zrobić samemu świeże pesto (przepis znajdziecie w dziale sosy), można też kupić gotowe pesto w słoiczku)
  • oliwa do nasmarowania blaszki

4bbb-DSC_0045

Przygotowanie

Krok 1

Do ciepłej wody dodać cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszać, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do przesianej mąki wlać rozczyn drożdży, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok.2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej kuli ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Krok 2

Piekarnik włączyć i ustawić na 250°C, najlepiej grzanie góra-dół z termoobiegiem.Jeśli nie dysponujemy tego rodzaju funkcjami, ustawiamy po prostu maksymalną temperaturę.

Krok 3

Jeśli robimy sos ze świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Przygotowane pomidory przełożyć do rondla. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki czy kartonika, wystarczy przełożyć je do rondelka i jeśli są to pomidory w całości, usunąć twardą część szypułki i rozgnieść pomidory rękoma.

Krok 4

Do pomidorów dodać sól, oliwę i ewentualnie nieco cukru, przykryć i zagotować. Kiedy sos zacznie wrzeć zdjąć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Sos jest gotowy, gdy mocno zgęstnieje, a na powierzchni przestanie być widoczna woda. Gotowy sos zmiksować za pomocą blendera.

Krok 5

Mozzarellę dobrze odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry.

Krok 6

Ciasto podzielić na 2 części. Blaszkę z piekarnika wysmarować cieniutko oliwą z oliwek.

Krok 7

Pierwszą część ciasta rozwałkować cienko podsypując mąką. Położyć placek na natłuszczonej blasze. Na placku rozsmarować połowę przygotowanego sosu, nałożyć równomiernie połowę plastrów mozzarelli.Wstawić natychmiast do rozgrzanego piekarnika i piec 7-8 minut. Pizza jest gotowa, gdy brzegi placka zaczynają się rumienić, a mozzarella jest już dobrze roztopiona.

Krok 8

Gotową pizzę pokroić na kawałki, a na każdym z nich rozsmarować niewielką ilość pesto i ułożyć połowę prosciutto.

Krok 9

Z pozostałymi składnikami postąpić w identyczny sposób.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    608,6 kcal
  • Białko

    21,65 g
  • Tłuszcz

    21,36 g
  • Węglowodany

    82,44 g
  • Błonnik

    4 g
  • Potas

    706,73 mg
  • Wapń

    269,69 mg
  • Magnez

    59,78 mg
  • Żelazo

    2,35 mg
  • Cynk

    2,71 mg
  • Jod

    2,61 µg
  • Witamina A

    251,19 µg
  • Witamina E

    3,63 mg
  • Witamina B1

    0,47 mg
  • Witamina B2

    0,56 mg
  • Witamina B6

    0,47 mg
  • Witamina B12

    0,48 µg
  • Witamina C

    32,71 mg