Pizza z pieczoną papryką i karczochami

2013-09-01
  • Porcje : 4

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 serc karczochów w oliwie (ja użyłam grillowanych w oleju słonecznikowym)
  • 1 kulka mozzarelli 125g
  • 1 papryka czerwona
  • 2 plastry cebuli
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, cukier

1-008

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić na 5-7 minut aż się spienią. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Rozczyn drożdży wlać do mąki i zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub mąki. Dobrze wyrobione ciasto nakryć czystą, najlepiej nieco wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 30 min.

Krok 2

Do piekarnika włożyć paprykę w naczyniu żaroodpornym, włączyć i nagrzać do 250°C . Pod 20-25 minutach wyjąć paprykę, ostudzić i obrać ze skórki. Oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę.Serca karczochów odsączyć i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę pokroić w kosteczkę

Krok 3

Pomidory pelati przełożyć do garnka i rozgnieść czystymi dłońmi, następnie gotować z łyżeczką oleju, aż utworzą gęsty sos (ok. 15-20 min.). Gotowy sos doprawić solą oraz ewentualnie cukrem (1/2 łyżeczki). Mozzarellę odsączyć starannie i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Krok 4

Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarować olejem. Pierwszą część ciasta uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na dość cienki placek. Ułożyć go na blaszce, nasmarować połową sosu. Na tak przygotowanym placku ułożyć połowę przygotowanej papryki, cebuli oraz karczochów, następnie posypać połową startej mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 7-10 min. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    510,12 kcal
  • Białko

    16,07 g
  • Tłuszcz

    14,2 g
  • Węglowodany

    79,51 g