Pizza z czerwonym pesto i karczochami

2013-09-01
  • Porcje : 4 / 2 pizze

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 serc karczochów w oliwie (ja użyłam grillowanych w oleju słonecznikowym)
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 2 łyżki nasion pinii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli 125g
  • 8 pomidorków koktajlowych

1-029 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić na 5-7 minut. Mąkę przesiać i wymieszać z łyżeczką soli. Wlać rozpuszczone drożdże do mąki i zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do czasu gdy uzyskamy gładką kulę elastycznego ciasta. Dobrze wyrobione ciasto nakryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 min.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C. Najlepiej ustawić grzanie góra-dół z termoobiegiem.

Krok 3

Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać do nich parmezan, oliwę, piniole i posiekany czosnek i rozdrobnić wszystko blenderem na jednolitą masę. Serca karczochów odsączyć i pokroić na mniejsze cząstki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Mozzarellę odsączyć i pokroić w cienkie plastry.

Krok 4

Blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarować olejem lub oliwą. Ciasto podzielić na 2 części. Z pierwszej części uformować kulkę, następnie rozwałkować ciasto na placek podsypując mąką.

Krok 5

Placek ułożyć na blaszce, posmarować połową czerwonego pesto, rozłożyć połowę mozzarelli, karczochy i pomidorki. Piec w temp. 250°C przez 7-10 minut.

Krok 6

Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    695,46 kcal
  • Białko

    17,06 g
  • Tłuszcz

    35,58 g
  • Węglowodany

    76,75 g