Pizza z boczkiem wędzonym i karczochami
2013-09-01- Rodzaj: kuchnia włoska
- Danie: lunch, obiad
- Porcje : 4
Składniki
- CIASTO NA PIZZĘ:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- NA WIERZCH:
- 8 serc karczochów w zalewie
- 6 plastrów boczku (ok .100g)
- 1 kulka mozzarelli 125g
- SOS:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sól, cukier
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić na 5-7 minut aż się spienią. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Rozczyn drożdży wlać do mąki i zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub mąki. Dobrze wyrobione ciasto nakryć czystą, najlepiej nieco wilgotną ściereczką i odstawić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
Krok 3
Pomidory pelati przełożyć do garnka i rozgnieść czystymi dłońmi, następnie gotować z łyżeczką oleju, aż utworzą gęsty sos (ok. 15-20 min.). Gotowy sos doprawić solą oraz ewentualnie cukrem (1/2 łyżeczki). Mozzarellę odsączyć starannie i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Krok 4
Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na suchej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony. Serca karczochów przekroić każde na 2 części. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarować olejem. Pierwszą część ciasta uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na dość cienki placek. Ułożyć go na blaszce, nasmarować połową sosu. Na tak przygotowanym placku rozłożyć równomiernie połowę boczku oraz karczochów i posypać połową startej mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 7-10 min. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo.
Komentarze do przepisu
Dodaj Komentarz
Średnia ocena
(5 / 5)
2 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
611,16 kcal -
Białko
17,42 g -
Tłuszcz
26,68 g -
Węglowodany
75,34 g
posted by ziuta on March 11, 2014
zrobiłam tą pizze z boczkiem henryka kani i wyszla calkiem dobrze
ale i tak moj chlopak duzo lepiej gotuje ode mnie