Pizza wiejska

2013-09-12
2a-DSC_0032
  • Porcje : 4 / 2 pizze

Składniki

  • SOS POMIDOROWY:
  • 4 średnie pomidory malinowe (ok.500g przed obraniem i oczyszczeniem)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • CIASTO NA PIZZĘ:
  • 350g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • DODATKI:
  • 160g kiełbasy wiejskiej
  • 1 kulka mozzarelli 125g
  • 160g oscypka

pizza wiejska

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do letniej wody wsypać cukier, a następnie dodać drożdże i dokładnie wymieszać, tak by drożdże całkowicie się rozpuściły. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Rozczyn jest gotowy kiedy po zamieszaniu pieni się obficie i syczy. Gotowy rozczyn wlewamy do mąki z solą i zagniatamy ciasto. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kuli elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrasta przygotować sos oraz pozostałe składniki.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 250 °C. (najlepiej ustawić grzanie góra-dół z termoobiegiem)

Krok 3

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozkrajać na pół i oczyścić dokładnie z nasion. Miąższ pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pokrojony miąższ pomidorów, dolać oliwę, oprószyć solą, dodać oregano i gotować ok 15-20 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty, miksujemy go z pomocą blendera.

Krok 4

Odsączoną mozzarellę, oscypka oraz kiełbasę pokroić w cienkie plastry.

Krok 5

Ciasto podzielić na 2 części. Blaszkę z piekarnika wysmarować cieniutko oliwą z oliwek, bądź olejem.

Krok 6

Pierwszą część ciasta rozwałkować cienko podsypując mąką. Położyć placek na natłuszczonej blasze. Na placku rozsmarować połowę przygotowanego sosu, nałożyć równomiernie połowę plastrów mozzarelli, kiełbasy i oscypka.Wstawić natychmiast do rozgrzanego piekarnika i piec 7-8 minut. Pizza jest gotowa, gdy brzegi placka zaczynają się rumienić, a mozzarella jest już dobrze roztopiona.

Krok 7

Z pozostałymi składnikami postąpić w identyczny sposób.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Szach on February 21, 2014

    Świetny przepis, polecam
    Stanisław Janowski

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    744,15 kcal
  • Białko

    26,02 g
  • Tłuszcz

    38,71 g
  • Węglowodany

    72,92 g
  • Błonnik

    3,53 g
  • Potas

    717,68 mg
  • Wapń

    585,55 mg
  • Magnez

    60,3 mg
  • Żelazo

    2,72 mg
  • Cynk

    3,33 mg
  • Jod

    1,13 µg
  • Witamina A

    354,96 µg
  • Witamina E

    4,04 mg
  • Witamina B1

    0,45 mg
  • Witamina B2

    0,53 mg
  • Witamina B6

    0,26 mg
  • Witamina B12

    1,36 µg
  • Witamina C

    23,31 mg