Pizza serowa

2013-09-01
  • Porcje : 4

Składniki

  • CIASTO NA PIZZĘ:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • SOS:
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, ewentualnie cukier do smaku
  • NA WIERZCH:
  • 50g sera lazur błękitny lub innego niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżeczki parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli 125g

1-037

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić na 5-7 minut aż się spienią. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Rozczyn drożdży wlać do mąki i zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub mąki. Dobrze wyrobione ciasto nakryć czystą, najlepiej nieco wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 30 min.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.

Krok 3

Pomidory pelati przełożyć do garnka i rozgnieść czystymi dłońmi, następnie gotować z łyżeczką oleju, aż utworzą gęsty sos (ok. 15-20 min.). Gotowy sos doprawić solą oraz ewentualnie cukrem. Mozzarellę odsączyć starannie i pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć a ser pleśniowy pokruszyć palcami.

Krok 4

Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarować olejem. Pierwszą część ciasta uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na dość cienki placek. Ułożyć go na blaszce, nasmarować połową sosu. Na tak przygotowanym placku rozłożyć połowę plastrów mozzarelli, połowę pokruszonego niebieskiego sera i posypać połową parmezanu. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 7-10 min. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    502,75 kcal
  • Białko

    20 g
  • Tłuszcz

    14,03 g
  • Węglowodany

    74,12 g
  • Błonnik

    3,45 g
  • Potas

    559,67 mg
  • Wapń

    393,22 mg
  • Magnez

    37,91 mg
  • Cynk

    1,4 mg
  • Jod

    11,02 µg
  • Witamina A

    192,36 µg
  • Witamina E

    3 mg
  • Witamina B1

    0,19 mg
  • Witamina B2

    0,32 mg
  • Witamina B6

    0,21 mg
  • Witamina B12

    0,5 µg
  • Witamina C

    23,03 mg