Pizza puttanesca

2014-07-23
  • Porcje : 2

Składniki

  • CIASTO:
  • 200g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • SOS:
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 8 filecików anchois
  • 2 mniejsze lub jeden duży ząbek czosnku
  • 1/3 czerwonej papryczki chili oczyszczonej z nasion
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • DODATKOWO:
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 60g czarnych oliwek

pizza puttanesca

Przygotowanie

Krok 1

CIASTO: W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę wymieszać w misce z solą. Gdy drożdże zaczną pracować wlać rozczyn do mąki, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dolać nieco więcej wody bądź podsypać niewielką ilością mąki. Zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do czasu otrzymania gładkiej kuli elastycznego ciasta. Odłożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na maksymalną temperaturę, jeśli to możliwe ustawić grzałki góra-dół z termoobiegiem.

Krok 3

Anchois posiekać drobno. Czosnek obrać i również drobno pokroić. Chili oczyścić z nasion i posiekać jak najdrobniej. Puszkę z pomidorami otworzyć i dodać do niej szczyptę cukru. Na oliwie podsmażać anchois z czosnkiem i chili przez ok minutę, do czasu gdy zaczną uwalniać aromaty. Dodać pomidory z puszki i gotować razem na wolnym ogniu do czasu gdy sos mocno zgęstnieje (15-20 minut). Do gotowego sosu dodać dobrze odsączone z zalewy kapary. Oliwki odsączyć starannie z zalewy i pokroić. Odsączoną z zalewy mozzarellę pokroić na cienkie plastry.

Krok 4

Blaszkę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wysmarować niewielką ilością oleju bądź oliwy. Ciasto rozwałkować na dość duży, cienki placek i ułożyć na blasze. Nałożyć równomiernie sos, następnie ułożyć plastry sera, a wierzch posypać pokrojonymi oliwkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 7-10 minut. Można również piec pizzę na kamieniu. Z podanych proporcji powstanie 1 spora pizza.

Komentarze do przepisu

  1. posted by magma on July 23, 2014

    domowa najlepsza:)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun