Pizza z pomidorami i gorgonzolą
2014-09-15- Rodzaj: kuchnia włoska
- Danie: kolacja, lunch, obiad
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 2 pizze
Składniki
- CIASTO:
- 340g mąki pszennej
- 1 szklanka (200ml) ciepłej wody
- 20g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- SOS DO PIZZY:
- 2 spore pomidory bawole serce (moje ważyły razem 650g) lub 700g pomidorów malinowych – różnica wynika z tego że w bawolich sercach jest sporo mniej nasion niż w pomidorach malinowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- DODATKI:
- 200g pomidorów koktajlowych, najlepiej w różnych kolorach
- kulka mozzarelli (125g)
- 100g sera gorgonzola
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory sparzyć, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Dolać oliwę, doprawić solą i gotować na średnim ogniu przez 25-40 minut. Po 20 minutach gotowania zmiksować sos i gotować dalej do czasu kiedy będzie wystarczająco gęsty.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski, dosypać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Kiedy rozczyn jest już gotowy wlać go do mąki i wymieszać ciasto łyżką, następnie zagnieść i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. Ciasto odłożyć do miski. Nakryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Krok 3
Piekarnik ustawić na maksymalną temperaturę. Ja ustawiam 250°C, grzanie góra-dół z termoobiegiem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarować niewielką ilością oleju bądź oliwy. (pizzę można też piec na kamieniu, który należy wcześniej rozgrzać)
Krok 4
Pomidory koktajlowe umyć i pokroić ostrym nożem na plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w plastry. Gorgonzolę pokruszyć palcami.
Krok 5
Kiedy piekarnik jest już rozgrzany ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na bardzo cienki placek. Przełożyć na blaszkę, nałożyć równomiernie połowę sosu, na nim połowę serów i połowę przygotowanych pomidorków. Wstawić do piekarnika i piec 7-11 minut.
Krok 6
Po upieczeniu pierwszej pizzy, rozwałkować kolejny placek z pozostałego ciasta, nałożyć na niego pozostałe składniki i upiec.
posted by marcela on September 15, 2014
o rany! jakia pyszna! proszę, zostaw mi troszkę:)
posted by ilovebake.pl on September 15, 2014
jakie fikuśne pomidory na zdjęciach:)
posted by Brzuszki Łakomczuszki on September 15, 2014
To musiało być obłędne! Uwielbiam pomiory i gorgonzolę. Mniam!