Pizza z pomidorami i gorgonzolą

2014-09-15
  • Porcje : 2 pizze

Składniki

  • CIASTO:
  • 340g mąki pszennej
  • 1 szklanka (200ml) ciepłej wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • SOS DO PIZZY:
  • 2 spore pomidory bawole serce (moje ważyły razem 650g) lub 700g pomidorów malinowych – różnica wynika z tego że w bawolich sercach jest sporo mniej nasion niż w pomidorach malinowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • DODATKI:
  • 200g pomidorów koktajlowych, najlepiej w różnych kolorach
  • kulka mozzarelli (125g)
  • 100g sera gorgonzola

pizza pomidory gorgonzola

pomidory

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Dolać oliwę, doprawić solą i gotować na średnim ogniu przez 25-40 minut. Po 20 minutach gotowania zmiksować sos i gotować dalej do czasu kiedy będzie wystarczająco gęsty.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dosypać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Kiedy rozczyn jest już gotowy wlać go do mąki i wymieszać ciasto łyżką, następnie zagnieść i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kulki elastycznego ciasta. Ciasto odłożyć do miski. Nakryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Krok 3

Piekarnik ustawić na maksymalną temperaturę. Ja ustawiam 250°C, grzanie góra-dół z termoobiegiem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarować niewielką ilością oleju bądź oliwy. (pizzę można też piec na kamieniu, który należy wcześniej rozgrzać)

Krok 4

Pomidory koktajlowe umyć i pokroić ostrym nożem na plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w plastry. Gorgonzolę pokruszyć palcami.

Krok 5

Kiedy piekarnik jest już rozgrzany ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na bardzo cienki placek. Przełożyć na blaszkę, nałożyć równomiernie połowę sosu, na nim połowę serów i połowę przygotowanych pomidorków. Wstawić do piekarnika i piec 7-11 minut.

Krok 6

Po upieczeniu pierwszej pizzy, rozwałkować kolejny placek z pozostałego ciasta, nałożyć na niego pozostałe składniki i upiec.

Komentarze do przepisu

  1. posted by marcela on September 15, 2014

    o rany! jakia pyszna! proszę, zostaw mi troszkę:)

      Reply
  2. posted by ilovebake.pl on September 15, 2014

    jakie fikuśne pomidory na zdjęciach:)

      Reply
  3. posted by Brzuszki Łakomczuszki on September 15, 2014

    To musiało być obłędne! Uwielbiam pomiory i gorgonzolę. Mniam!

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun