Pizza margherita

2013-08-23
  • Porcje : 4

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 puszka pomidorów pelati (zadbajcie by były to pomidory dobrej jakości wtedy nie będą kwaśne)
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • listki z kilku gałązek bazylii

1-kkk 044 copy 2-kkk 001

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i pozostawić na 5-7 minut aż się spienią. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Wlać rozpuszczone drożdże do mąki i zagnieść ciasto, a następnie wyrabiać je do momentu aż uzyskamy gładką kulę, elastycznego ciasta. Dobrze wyrobione ciasto nakryć czystą, zwilżoną (nie mokrą) ściereczką i odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Pomidory pelati rozdrobnić i gotować z łyżeczką oliwy z oliwek aż utworzą gęsty sos, ok 15-20 minut Gotowy sos zmiksować z pomocą blendera i doprawić solą do smaku.

Krok 3

Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 250°C. Jeśli macie możliwość ustawić grzanie góra-dół z termoobiegiem.

Krok 5

Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić oliwą bądź olejem. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować podsypując mąką na dość cienki placek. Placek ułożyć na blasze. Rozsmarować na nim porcję sosu i rozłożyć plastry mozzarelli. Tak przygotowaną pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 7-10 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika.

Krok 6

Z drugą porcją ciasta, pozostałym sosem i mozzarellą postąpić w ten sam sposób.

Krok 7

Gotową pizzę podzielić na kawałki i posypać listkami bazylii.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    422 kcal
  • Białko

    13,85 g
  • Tłuszcz

    7,63 g
  • Węglowodany

    74,5 g
  • Błonnik

    3,45 g
  • Potas

    537,98 mg
  • Wapń

    216,6 mg
  • Magnez

    31,33 mg
  • Cynk

    0,83 mg
  • Jod

    2,82 µg
  • Witamina A

    107 µg
  • Witamina E

    2,51 mg
  • Witamina B1

    0,18 mg
  • Witamina B2

    0,24 mg
  • Witamina B6

    0,18 mg
  • Witamina B12

    0,25 µg
  • Witamina C

    23 mg