Pizza bianca z bakłażanem i pomidorem

2013-10-01
  • Porcje : 4

Składniki

  • CIASTO NA PIZZĘ:
  • 300g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • NA WIERZCH:
  • 1 średni bakłażan
  • 2 średnie pomidory
  • 40g twardego koziego sera
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek na pizzę + 2 łyżki oliwy do smażenia bakłażana
  • kilka gałązek świeżego tymianku

1a-DSC_0093

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski i dodać do niej sól. W wodzie rozpuścić cukier oraz drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 minut, do czasu gdy rozczyn się spieni. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać rozczyn do mąki , wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kuli elastycznego ciast. Ciasto przełożyć do miski i nakryć czystą, wilgotną ściereczką. Miskę z ciastem odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Krok 3

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać go i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelnię grillową wlać łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie rozsmarować. Patelnię mocno nagrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść plastry bakłażana i smażyć przez ok 2-3 minuty, aż pojawią się charakterystyczne paski, następnie plastry obrócić, skropić łyżką oliwy i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotowe odłożyć na talerz.

Krok 4

Pomidora umyć, wykroić szypułkę i pokroić w cienkie plastry.

Krok 5

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 6

Ciasto podzielić na 4 równe części. Przygotowane składniki również podzielić na 4 części.

Krok 7

Blachę z wyposażenia piekarnika posmarować cienko oliwą z oliwek. (Możecie również piec pizzę na rozgrzanym kamieniu).

Krok 8

Kulkę ciasta rozwałkować na cienki, niezbyt duży placek, ułożyć na blaszce, polać łyżeczką oliwy, posypać porcją startego sera, rozłożyć plastry bakłażana i pomidora i natychmiast wstawiać do rozgrzanego pieca. Piec ok 6-9 minut. Gotową pizzę posypać listkami tymianku.

Krok 9

Z pozostałymi trzema porcjami ciasta oraz resztą składników postępować w ten sam sposób.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    418,14 kcal
  • Białko

    12,38 g
  • Tłuszcz

    14,7 g
  • Węglowodany

    59,08 g
  • Błonnik

    4,4 g
  • Potas

    503,75 mg
  • Wapń

    121,67 mg
  • Magnez

    30,78 mg
  • Żelazo

    1,93 mg
  • Cynk

    0,99 mg
  • Jod

    2,87 µg
  • Witamina A

    136,85 µg
  • Witamina E

    2,2 mg
  • Witamina B1

    0,22 mg
  • Witamina B2

    0,23 mg
  • Witamina B6

    0,2 mg
  • Witamina B12

    0,01 µg
  • Witamina C

    18,45 mg