Pikantne żeberka z pieca

2013-11-24
2-DSC_0001
  • Porcje : 3

Składniki

  • 900g żeberek wieprzowych (paski)
  • MARYNATA:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia żeberek

1aa-DSC_0008

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka umyć, pokroić na części i natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi mięso i odłożyć na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 3

Żeberka obsmażyć na oleju, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dolać szklankę wody i wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piec ok 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec odkryte, a w połowie tego czasu obrócić je.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Kuchnia u Krysi on February 17, 2014

    Świetny przepis. Podstawą dobrze zrobionych żeberek jest marynata. Jak ja dawno nie jadłam takich smacznych. Chyba skusze się, skorzystam z Twojego przepisu i… zrobię :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    829,77 kcal
  • Białko

    32,65 g
  • Tłuszcz

    75,85 g
  • Węglowodany

    4,13 g
  • Błonnik

    0,13 g
  • Potas

    552,77 mg
  • Wapń

    61,3 mg
  • Magnez

    61,3 mg
  • Żelazo

    2,86 mg
  • Cynk

    6,13 mg
  • Jod

    3,95 µg
  • Witamina E

    3,99 mg
  • Witamina B1

    1,39 mg
  • Witamina B2

    0,5 mg
  • Witamina B6

    0,6 mg
  • Witamina B12

    1,28 µg
  • Witamina C

    1,08 mg