Pikantne skrzydełka kurczaka

2013-09-03
  • Porcje : 4

Składniki

  • 20 skrzydełek kurczaka (ok.1,5 kg)
  • MARYNATA:
  • 1 duża papryczka chili
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (muscovado)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego do wysmarowania naczynia

2aaa-DSC_0135

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka umyć, oczyścić i odciąć z każdego najmniejszą część. Pozostałą część skrzydełka przeciąć na dwie części. Papryczkę umyć, odciąć ogonek i pokroić na mniejsze kawałki (można uprzednio oczyścić ją z nasion wtedy potrawa nie będzie tak bardzo pikantna). Czosnek obrać i posiekać. Cytrynę umyć dokładnie, sparzyć i otrzeć żółtą część skórki.Wszystkie składniki marynaty zmiksować za pomocą blendera na jednolitą pastę.

Krok 2

Przygotowane wcześniej skrzydełka można oprószyć niewielką ilością soli (marynata jest dosyć słona ze względu na dodatek sosu rybnego i sojowego), a następnie zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić przykryte folią do lodówki na min. 2 godziny.

Krok 3

Posmarować olejem duże naczynie żaroodporne i wyłożyć skrzydełka ściśle obok siebie. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C (grzanie góra-dół) przez 20 minut, a następnie zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec kolejne 20-25 minut, aż skórka się zrumieni. Jeśli nie macie wystarczająco dużego naczynia żaroodpornego, użyjcie dwóch mniejszych lub pieczcie skrzydełka partiami. Kurczak najlepiej smakuje z frytkami z pieca oraz z sosem BBQ z mango lub ananasowym sosem BBQ.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    666,98 kcal
  • Białko

    57,85 g
  • Tłuszcz

    46,66 g
  • Węglowodany

    3,91 g
  • Błonnik

    0,21 g
  • Potas

    498,4 mg
  • Wapń

    44,5 mg
  • Magnez

    55,77 mg
  • Żelazo

    4,28 mg
  • Cynk

    3,94 mg
  • Jod

    0,16 µg
  • Witamina A

    158,55 µg
  • Witamina E

    4,82 mg
  • Witamina B1

    0,15 mg
  • Witamina B2

    0,27 mg
  • Witamina B6

    1,07 mg
  • Witamina B12

    0,9 µg
  • Witamina C

    11,72 mg