Piersi kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

2014-05-08
2a-DSC_0012
  • Porcje : 3

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • świeży tymianek
  • SOS CYTRYNOWY:
  • 100g śmietany kremówki
  • 150g sera mascarpone
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • DODATKI:
  • pęczek zielonych szparagów

Pyszny sposób na lekki obiad. Chrupiące, aromatyczne szparagi idealnie komponują się z kremowym sosem cytrynowym. Również pierś kurczaka doskonale współgra z jego smakiem. Ze względu na dodatek miodu w marynacie dość szybko pojawiają się ciemne paski na mięsie, pamiętajcie że właśnie z tego powodu ostatecznie będą one dużo ciemniejsze niż w wypadku gdyby marynata nie zawierała tego dodatku. Można również grillować mięso oraz szparagi na tradycyjnym grillu. Wystarczy przygotować wcześniej sos i idealne danie na grilla gotowe.

Jeśli jesteście zainteresowani wartością odżywczą tej potrawy proszę o cierpliwość, z pewnością pojawią się w ciągu najbliższych dwóch dni.

1Abb-DSC_0053

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać miód, 3 łyżki soku z cytryny, odrobinę pieprzu oraz listki z kilku gałązek świeżego tymianków. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piersi kurczaka umyć, oczyścić i natrzeć solą, następnie przełożyć do miski z przygotowaną wcześniej marynatą i dobrze wetrzeć ją w mięso. Odstawić na minimum 30 minut.

Krok 2

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałą część. Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć.

Krok 3

W niedużym garnku zagotować lekko osoloną wodę do gotowania szparagów.

Krok 4

Do rondla wlać śmietankę dodać mascarpone i podgrzewając na wolnym ogniu mieszać do czasu kiedy składniki dokładnie się połączą. Bezpośrednio do podgrzewającego się sosu zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i zagotować. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 10-12 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Kiedy sos jest gotowy dodać 3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Podczas gdy sos się gotuje usmażyć piersi kurczaka.

Krok 5

Patelnię grillową nasmarować odrobiną oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Ułożyć piersi kurczaka i smażyć po ok.4-6 minut z każdej strony.

Krok 6

W garnku z gotującą się wodą ustawić szparagi możliwie tak by główki wystawały nieco nad powierzchnię wody. Szparagi gotować zależnie od grubości 3-5 minut.

Krok 7

Na talerze nałożyć porcję sosu, a na nim układać piersi kurczaka oraz szparagi. Udekorować świeżym tymiankiem i skórką cytrynową.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem