Pierożki gyoza

2014-08-07
  • Porcje : 30 szt.

Składniki

  • CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 170ml wrzątku
  • pół łyżeczki soli
  • FARSZ:
  • 300g wieprzowiny
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 1/3 dużego pęczka dymki
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1/3 - 1/2 łyżeczki soli
  • SOS:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki płatków chili
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżi sosu sojowego
  • DODATKOWO:
  • olej rzepakowy do smażenia

Tradycyjne japońskie pierożki gyoza, wypełnione soczystym farszem z wieprzowiny, kapusty pekińskiej, dymki i aromatycznych przypraw. W Japonii funkcjonują jako przystawka i zjada się kilka sztuk. My możemy śmiało zjeść je jako danie obiadowe. Z podanych proporcji otrzymamy 30 pierożków. Przygotowując ciasto do nadziewania radzę uzbroić się w cierpliwość ponieważ to dosyć pracochłonny proces. Pierożki gyoza są jednak tego warte.

pierożki gyoza

Przygotowanie

Krok 1

Do mąki dodać sól, wlać wrzątek i mieszać łyżką aż mąka wchłonie wodę. Ręce ochłodzić pod zimną wodą i zagnieść ciasto. Zarobioną kulkę ciasta przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę.

Krok 2

Mięso zmielić. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Liście kapusty pekińskiej umyć, wyciąć twarde części, a resztę pokroić drobno. Dymkę umyć,odkroić białe końce, a zieloną część posiekać. Do zmielonego mięsa dodać kapustę, dymkę, imbir, czosnek oraz pozostałe przyprawy i zagnieść farsz rękoma.

Krok 3

SOS: Do rondelka lub małego garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy pół łyżeczki płatków chili i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty. Olej przelewamy do miseczki a kiedy przestygnie dodajemy do niego sos sojowy oraz sok z cytryny i mieszamy.

Krok 4

Ciasto podzielić na trzy części. z każdej formować wałeczek i pokroić na 10 części. Każdy kawałek ciasta formować w kulkę i rozwałkowywać na placuszek o średnicy 6-7 cm obficie podsypując mąką. Uwaga ciasto lubi się przyklejać do wałka. Na każdy placuszek ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.

Krok 5

Na patelni rozgrzać olej i układać pierogi (smażymy partiami bądź jednocześnie na trzech patelniach). Smażymy do czasu gdy spód pierożków będzie złocisty, następnie wlewamy pół szklanki wody i natychmiast przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok 5 minut, następnie odkrywamy i podgrzewamy aż odparuje cały płyn a pierożki znów zaczną się smażyć (1,5-2,5 minuty). Podajemy z sosem do maczania pierożków.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4 / 5)

4 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

  • 1a-DSC_0056 - Kopia - Kolory

    Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami