Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

2013-09-04
2aaa-DSC_0022 - Kopia
  • Porcje : 4

Składniki

  • FARSZ:
  • 250g podudzi z kurczaka
  • 200g szpinaku świeżego bądź mrożonego w liściach (ja używam mrożonego)
  • 4 ząbki czosnku
  • sok cytrynowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • CIASTO NA PIEROGI:
  • 270g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • DODATKOWO:
  • 4 łyżki zimnego masła do podania

1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

Przygotowanie

Krok 1

Obrać 2 ząbki czosnku i pokroić je w plasterki. Podudzia z kurczaka umyć i osolić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody, ułożyć w nim mięso, obłożyć je plasterkami czosnku i dusić pod przykryciem przez 1h 15 minut.

Krok 2

Uduszone mięso odstawić do ostudzenia. Jeśli używamy świeżego szpinaku umyć go i przebrać. 2 ząbki czosnku obrać i posiekać drobno. Na patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek, dodać łyżkę masła oraz czosnek, podgrzać, a następnie dodać szpinak i łyżkę wody. W przypadku świeżego szpinaku podsmażać go na średnim ogniu, aż zwiędnie, a następnie odparować nadmiar wody. Kiedy ostygnie przesiekać dokładnie. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, rozmrażać na wolnym ogniu pod przykryciem, a kiedy będzie już całkiem rozmrożony odkryć i dobrze odparować. Gotowy szpinak doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

Krok 3

Ostudzone podudzia z kurczaka obrać z mięsa. Mięso posiekać drobno i wymieszać ze szpinakiem oraz bułką tartą.

Krok 4

Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek. Jajko wybić do dołka, wybijając odłożyć do małej miseczki część białka (do zlepiania pierogów). Jajko rozmieszać widelcem z mąką, a następnie wlać wodę i zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać więcej wody). Ciasto wyrabiać podsypując niewielką ilością mąki tak długo, aż wyczuwalnie zmieni konsystencję. Kula ciasta powinna być gładka, zwarta i elastyczna. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich odłożyć zawiniętą w czystą ściereczkę. Drugą natomiast rozwałkować na cienki placek. Wkrawać z ciasta koła za pomocą szklanki. Brzeg każdego koła z ciasta smarować białkiem, nakładać łyżeczką farsz, a następnie zlepiać pieróg dwa razy. Kiedy pierwsza partia pierogów jest już zlepiona, odłożyć je na oprószoną mąką deskę, tak aby nie dotykały siebie wzajemnie i nakryć czystą ściereczką. Drugą porcję ciasta rozwałkować i postępować jak z pierwszą, aż do wyczerpania ciasta i farszu.

Krok 5

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować 8-10 minut. Podawać gorące obłożone kawałkami zimnego masła. Wydłużony czas gotowania związany jest z dodatkiem jajka do ciasta.

Rodzaj przepisu: Składniki: , , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1a-DSC_0056 - Kopia - Kolory

    Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    459,23 kcal
  • Białko

    19,26 g
  • Tłuszcz

    18,15 g
  • Węglowodany

    54,71 g
  • Błonnik

    3,16 g
  • Potas

    386,2 mg
  • Wapń

    64,96 mg
  • Magnez

    46,31 mg
  • Cynk

    1,71 mg
  • Jod

    2,96 µg
  • Witamina A

    463,85 µg
  • Witamina E

    1,98 mg
  • Witamina B1

    0,17 mg
  • Witamina B2

    0,3 mg
  • Witamina B6

    0,31 mg
  • Witamina B12

    0,4 µg
  • Witamina C

    24,15 mg