Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

2013-09-02
1a-DSC_0056 - Kopia - Kolory
  • Porcje : 4 / 20 pierogów

Składniki

  • CIASTO NA PIEROGI:
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • FARSZ:
  • 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
  • 120g ricotty
  • garść listków bazylii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • DODATKOWO:
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki oleju bądź oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami

2a-DSC_0050 - Kopia -

Przygotowanie

Krok 1

Bazylię umyć i pokroić drobno. Pomidory odsączyć z zalewy i również drobno pokroić. Ricottę wymieszać w miseczce z suszonymi pomidorami i bazylią.

Krok 2

Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek. Wybijając jajko oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodajemy do mąki natomiast białko zostawiamy w miseczce ułatwi ono sklejanie pierogów. Do mąki z żółtkiem dodajemy pół szklanki letniej wody i zagniatamy ciasto. Wyrabiać je, w razie potrzeby podsypując mąką bądź dodać nieco więcej wody. Zagniatać do czasu kiedy wyczuwalnie zmieni konsystencję (ma być gładkie i elastyczne). Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich przykryć ściereczką, aby nie obeschło.Drugą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek (2-3 mm) i wykrawać szklanką koła z ciasta, aż do jego wyczerpania. Palcem namoczonym w pozostałym białku smarować brzegi każdego pieroga, a następnie nakładać łyżeczką porcję farszu i zlepiać brzegi dwa razy.Cały proces powtórzyć z pozostałym ciastem i farszem.

Krok 3

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować przez 7-11 minut. Najlepiej po 7 minutach wyjąć jeden pieróg i sprawdzić czy ciasto jest już ugotowane. Nie zrażajcie się długim czasem gotowania, pierogi się nie rozgotują. Moje pierogi wymagają dłuższego czasu gotowania ze względu na dodatek jajka w cieście.

Krok 4

Podawać gorące, posypane świeżą bazylią i polane oliwą pomidorową.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    347 kcal
  • Białko

    10,99 g
  • Tłuszcz

    13,68 g
  • Węglowodany

    44,98 g
  • Błonnik

    2,48 g
  • Potas

    416,06 mg
  • Wapń

    84,78 mg
  • Magnez

    26 mg
  • Cynk

    0,95 mg
  • Jod

    1,68 µg
  • Witamina A

    135,39 µg
  • Witamina E

    0,9 mg
  • Witamina B1

    0,1 mg
  • Witamina B2

    0,2 mg
  • Witamina B6

    0,07 mg
  • Witamina B12

    0,19 µg
  • Witamina C

    20,4 mg