Pierogi z kurczakiem

2013-08-31
  • Porcje : 4

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 200g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki letniej wody

1-024

Przygotowanie

Krok 1

Udka umyć, oczyścić, natrzeć solą. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać 0,5 szklanki wody ułożyć udka, każde oprószyć obficie czarnym pieprzem i obłożyć plastrami czosnku. Tak przygotowane mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Uduszone udka ostudzić, obrać z mięsa.

Krok 2

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i smażyć powoli na maśle aż stanie się złocista.

Krok 3

Mięso zmielić, dodać łyżkę usmażonej cebuli, doprawić pieprzem oraz jeśli trzeba solą i dobrze wymieszać.

Krok 4

Z mąki, jaja i wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wybijając jajo zostawić w miseczce część białka, która przyda się do zlepiania pierogów). Może się zdarzyć że będzie potrzeba dodania nieco więcej wody bądź mąki. Ważne by ciasto nie było zbyt wilgotne.

Krok 5

Ciasto podzielić na 2 części, jedną z nich przykryć wilgotną ściereczką aby nie obeschło, pozostałą część rozwałkować, wykrawać szklanką koła z ciasta. Przed nadzianiem pieroga każdą porcję ciasta posmarować na brzegach odrobiną białka, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi dwa razy. Tak postępujemy aż do wykończenia ciasta i farszu.

Krok 6

Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok 8-11 minut. Podawać gorące, polane pozostałą, usmażoną na maśle cebulą. Niech nie zdziwi Was długi czas gotowania, dodatek jajka w cieście sprawia że wydłużenie czasu gotowania pierogów jest w pełni uzasadnione. Najlepiej po 7 minutach sprawdzić 1 pieróg. Pamiętajcie by pierogi wrzucać partiami. Najpierw należy wrzucić 6-8 sztuk, odczekać aż woda znów zawrze i w ten sposób postępować do ostatniego pieroga.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • bigos

    Bigos

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 1aa-DSC_0008

    Pikantne żeberka z pieca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    461,61 kcal
  • Białko

    23,84 g
  • Tłuszcz

    10,81 g
  • Węglowodany

    67,24 g
  • Błonnik

    2,92 g
  • Potas

    411,17 mg
  • Wapń

    40,97 mg
  • Magnez

    31,52 mg
  • Żelazo

    2,33 mg
  • Cynk

    1,82 mg
  • Jod

    3,94 µg
  • Witamina A

    89,7 µg
  • Witamina E

    0,84 mg
  • Witamina B1

    0,17 mg
  • Witamina B2

    0,29 mg
  • Witamina B6

    0,31 mg
  • Witamina B12

    0,48 µg
  • Witamina C

    3 mg