Pierogi z bryndzą i kaparami

2013-08-31
  • Porcje : 2

Składniki

  • 125g bryndzy
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżka masła

1aaa-013

Przygotowanie

Krok 1

Kapary posiekać drobno i wymieszać z rozgniecioną widelcem bryndzą, doprawić pieprzem. Cebulę obrać, umyć i pokroić drobno, następnie smażyć na maśle, aż zmięknie.

Krok 2

Z mąki jaja i wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wybijając jajo zostawić w miseczce część białka, która przyda się do zlepiania pierogów). Jeśli dla uzyskania dobrej konsystencji ciasta trzeba dodać nieco więcej wody lub mąki należy to zrobić. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką koła z ciasta. Przed nadzianiem pieroga każdą porcję ciasta posmarować na brzegach odrobiną białka, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi dwa razy. Tak postępujemy aż do wykończenia ciasta i farszu.

Krok 3

Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok. 8-12 minut. Podawać gorące, polane cebulą i udekorowane kaparami. Niech nie zdziwi Was długi czas gotowania, dodatek jajka w cieście sprawia że wydłużenie czasu gotowania pierogów jest w pełni uzasadnione. Najlepiej po 7 minutach sprawdzić 1 pieróg. Pamiętajcie by pierogi wrzucać partiami. Najpierw należy wrzucić 6-8 sztuk, odczekać aż woda znów zawrze i w ten sposób postępować do ostatniego pieroga.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    532,09 kcal
  • Białko

    24,61 g
  • Tłuszcz

    17,89 g
  • Węglowodany

    68,16 g
  • Błonnik

    2,91 g