Pierogi drożdżowe z pieczoną dynią i dipem z koziego sera

2013-09-02
  • Porcje : 2 duże

Składniki

  • 300g miąższu dyni (zważone po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
  • DIP Z KOZIEGO SERKA:
  • 80g twarożku koziego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

W tabeli podaję wartości odżywcze samych pierogów. Tabelę dla dipu serowego można znaleźć obok przepisu na ten dip w dziale sosy. Te pierogi stanowią nie tylko wyśmienity obiad ale równie dobrze sprawdzą się jako przystawka bądź finger food. Można je także spakować jako lunch, bądź jedną z przekąsek podczas jesiennych wypraw np. na grzybobranie.

4-DSC_0050 - Kopia

2-DSC_0075 - Kopia3-DSC_0085 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Dynię umyć obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Wymieszać z olejem, posypać odrobiną soli i pieprzu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim dynię. Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić do niego dynię na 20-40 minut. Dobrze upieczona dynia powinna być miękka. Upieczoną dynię przełożyć na talerz i pozostawić do ostudzenia.

Krok 2

Mąkę wymieszać z solą. W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże wraz z cukrem i pozostawić na 5-7 minut do czasu gdy drożdże zaczną pracować. Do mąki z solą wlać rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobioną kulę ciasta nakryć ściereczką, najlepiej zwilżoną i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyrabiać raz jeszcze przez ok. minutę a następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką koła z ciasta. Resztki ciasta zagniatać ponownie i rozwałkowywać, a następnie znów wykrawać koła i tak aż do momentu kiedy wykorzystamy całe ciasto (mnie wyszło 14 pierogów).

Krok 5

Cytrynę umyć i sparzyć, następnie otrzeć jedynie żółtą skórkę z całego owocu (połowę skórki odłożyć do dipu).Ostudzoną dynię skropić sokiem cytrynowym, dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Na każdą porcję ciasta nakładać łyżeczką dyniowy farsz i zlepiać dokładnie brzegi.

Krok 6

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierożki. Rozmącić 1 jajko i nasmarować nim wierzch każdego pierożka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5-7 minut. Podawać z cytrynowym dipem z koziego sera.

Krok 7

Podczas gdy pierogi się pieką przygotować dip.Wystarczy twarożek wymieszać dokładnie z jogurtem, skórką cytrynową, a na koniec doprawić do smaku niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu i w razie potrzeby odrobiną soli..

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    470,67 kcal
  • Białko

    12,71 g
  • Tłuszcz

    12,16 g
  • Węglowodany

    77,61 g
  • Błonnik

    6,62 g
  • Potas

    548 mg
  • Wapń

    119,92 mg
  • Magnez

    33,07 mg
  • Cynk

    1,26 mg
  • Jod

    4,45 µg
  • Witamina A

    757,65 µg
  • Witamina E

    6,66 mg
  • Witamina B1

    0,19 mg
  • Witamina B2

    0,27 mg
  • Witamina B6

    0,19 mg
  • Witamina B12

    0,08 µg
  • Witamina C

    13,25 mg