Pieczona makrela marynowana w domowej paście curry

2013-08-31
1-DSC_0088-1
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 świeże wypatroszone i oczyszczone makrele po ok. 400g każda (ja trafiłam na dość małe makrele, które miały po ok. 200g każda, więc upiekłam 4 sztuki. Można też użyć w tym przepisie innej ulubionej ryby np. dorady, zmieni to jednak wartość odżywczą potrawy)
  • PASTA CURRY:
  • kawałek imbiru o długości 4 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości papryczka chili
  • 4 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • limonka pokrojona w cząstki do podania

1-DSC_0068-1

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Papryczkę umyć, przekroić, oczyścić z nasion (nie jest to zabieg konieczny, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy) i pokroić w drobną kosteczkę. W moździerzu rozetrzeć najpierw kolendrę i kmin rzymski, następnie dodać czosnek, papryczkę, imbir oraz sporą szczyptę soli i dokładnie rozetrzeć. Do pasty powstałej z przypraw dodać sok z limonki oraz olej i dokładnie wymieszać. Rybę umyć, w nacięcia pozostałe po patroszeniu włożyć połowę przygotowanej pasty, resztą natrzeć dokładnie ryby i odstawić do lodówki na 30-40 minut.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 3

Przed pieczeniem zdjąć marynatę z wierzchu ryb i oprószyć je solą (najlepiej morską).

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć w nim ryby. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec. 20-35 minut. Moje małe 200g ryby piekły się 20 minut, czas pieczenia większych sztuk trzeba odpowiednio wydłużyć. Aby sprawdzić czy ryba jest gotowa, najlepiej rozchylić jedną z nich i zobaczyć, czy mięso jest już upieczone.

Krok 5

Podawać gorące z cząstkami limonki i ulubioną sałatą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    454,75 kcal
  • Białko

    46,75 g
  • Tłuszcz

    29,75 g
  • Potas

    990 mg
  • Wapń

    30 mg
  • Magnez

    75 mg
  • Cynk

    0,97 mg
  • Jod

    112,5 µg
  • Witamina A

    250 µg
  • Witamina E

    3,12 mg
  • Witamina B1

    0,32 mg
  • Witamina B2

    0,82 mg
  • Witamina B6

    1,57 mg
  • Witamina B12

    20 µg