Piadina z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią

2013-08-30
2-DSC_0018
  • Porcje : 4

Składniki

  • PIADINA:
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g smalcu (można w drodze wyjątku użyć 50ml oliwy z oliwek)
  • NADZIENIE:
  • 2 kulki mozzarelli każda po 125g
  • 2 dojrzałe pomidory najlepiej malinowe
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1a-DSC_0053 - Kopia - filtr

2-DSC_0018

Przygotowanie

Krok 1

W misce połączyć mąkę z sodą oczyszczoną oraz solą. Dodać smalec ( lub oliwę) i powoli wlewając wodę wyrabiać ciasto. Po wlaniu całej wody wyrabiać ciasto podsypując niewielką ilością mąki aż do wyrobienia gładkiej kuli ciasta (ok. 2 minuty). Wyrobione ciasto nakryć w misce wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

Krok 2

Mozzarellę pokroić w plasterki, Pomidory umyć i również pokroić w plastry. Bazylię umyć i oberwać z gałązek listki.

Krok 3

Z ciasta uformować 4 równej wielkości kulki a następnie podsypując niewielką ilością mąki rozwałkować na dość duże placki. Każdy placek smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni przez ok 1-2 minuty z każdej strony.

Krok 4

Na połowie każdego placka rozłożyć pomidory i mozzarellę, oprószyć solą, pieprzem, skropić łyżeczką oliwy i posypać bazylią a następnie złożyć na pół.

Krok 5

Podaję zarówno wartości odżywcze placków jak i nadzienia ponieważ można ich używać jak chleba i nadziać czym tylko mamy ochotę. Pierwsza wartość dotyczy placków, druga pomidorów z mozzarellą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    534,33 kcal; 226,39 kcal
  • Białko

    12,62 g; 8,69 g
  • Tłuszcz

    13,93 g; 12,35 g
  • Węglowodany

    89,62 g; 18,87 g
  • Błonnik

    2,87 g; 2,04 g
  • Potas

    137,62 mg; 763,77 mg
  • Wapń

    22,5 mg; 396,55 mg
  • Magnez

    12,5 mg; 39,22 mg
  • Cynk

    0,7 mg; 1,64 mg
  • Jod

    2,37 µg; 2,12 µg
  • Witamina A

    0, 455,02 µg
  • Witamina E

    0,65 mg; 3,9 mg
  • Witamina B1

    0,13 mg; 0,12 mg
  • Witamina B2

    0,06 mg; 0,34 mg
  • Witamina B6

    0,02 mg; 0,28 mg
  • Witamina B12

    0; 0,5 µg
  • Witamina C

    0; 39,16 mg