Pesto genovese

2013-08-27
1-003 - Kopia
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 szklanka listków bazylii
  • 3 łyżki nasion pinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Lubię pesto za jego uniwersalność. W prosty sposób można podkręcić z jego pomocą smak warzyw czy ryb. Koniecznie przygotowujcie pesto sami w domu jest o niebo lepsze niż to gotowe, które można kupić w sklepach.

1-048 - Kopia - Kopia copy

Przygotowanie

Krok 1

Bazylię umyć, oberwać listki.Czosnek obrać i przekroić na pół. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2aa-DSC_0024

    Ketchup z czereśniami

  • 2A-DSC_0026

    Lasagne bolognese

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    349,79 kcal
  • Białko

    7,73 g
  • Tłuszcz

    34,11 g
  • Węglowodany

    2,97 g
  • Błonnik

    0,95 g
  • Potas

    157,79 mg
  • Wapń

    191,29 mg
  • Magnez

    52,7 mg
  • Cynk

    1,48 mg
  • Jod

    5,93 µg
  • Witamina A

    30,51 µg
  • Witamina E

    3,96 mg
  • Witamina B1

    0,07 mg
  • Witamina B2

    0,9 mg
  • Witamina B6

    0,5 mg
  • Witamina B12

    0,19 µg
  • Witamina C

    3,83 mg