Penne ze szpinakiem, burakiem i bryndzą

2013-08-25
3aBBa-DSC_0055
  • Porcje : 2

Składniki

  • 150g makaronu penne
  • 200g szpinaku świeżego bądź mrożonego
  • 1 średni buraczek ugotowany lub upieczony (80g)
  • 50g bryndzy lub ewentualnie fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, sok z cytryny

2aaBB-DSC_0060

3aBBa-DSC_0055

Przygotowanie

Krok 1

Buraczka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Przykryć pokrywką, tak aby była lekko uchylona i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości. Najlepiej ugotować jednocześnie większą ilość buraczków i przechować nieobrane w lodówce, bezpośrednio przed ich wykorzystaniem wystarczy je obrać. Można tak przygotowane buraki przechowywać 2-3 dni. Można również upiec buraki w piekarniku. Należy nagrzać piekarnik do 200°C, owinąć każdy buraczek z osobna folią aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości (1 godzinę – 1 godzinę i 15 minut). Aby sprawdzić czy buraczki są już miękkie, wystarczy nakłuć je widelcem.

Krok 2

Czosnek obrać i drobno posiekać. Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i na wolnym ogniu pod przykryciem odmrozić. Odmrożony szpinak odkryć, dodać czosnek oraz olej i odparować starannie. Jeśli używamy świeżego szpinaku wystarczy go opłukać, drobnych liści użyć w całości, jeśli liście są większe, pokroić i wraz z czosnkiem oraz olejem przesmażać do czasu, aż zwiędnie. Pod koniec doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz 1-2 łyżkami soku z cytryny.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, obrać buraczka i pokroić w kosteczkę.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem, podgrzewając na małym ogniu. Makaron rozłożyć na talerze, posypać pokrojonym w kostkę buraczkiem i pokruszonym w palcach serem. Podawać ciepłe.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    389,2 kcal
  • Białko

    16,15 g
  • Tłuszcz

    8,4 g
  • Węglowodany

    61,9 g
  • Błonnik

    5,38 g