Penne z zielonymi warzywami i pesto

2014-07-12

Składniki

  • PESTO:
  • szklanka listków bazylii (z 1 doniczni)
  • 20g obranych pistacji
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • sól
  • MAKARON I WARZYWA:
  • 160g makaronu penne
  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • 40g zielonego groszku mrożonego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sól

Jestem bezgranicznie zakochana w pesto i bardzo często z nim eksperymentuję. Dziś makaron z pesto i zielonymi warzywami: fasolką szparagową, groszkiem i cukinią. Nie dodałam tym razem do pesto sera więc powstała całkowicie wegańska potrawa. Mam nadzieję że się skusicie.

penne z pesto i zielonymi warzywami

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki pesto zmiksować z pomocą blendera na pastę.

Krok 2

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do cukinii dodać olej, przeciśnięty czosnek i oprószyć solą.

Krok 3

W dwóch garnkach zagotować lekko osoloną wodę. Fasolkę umyć i odciąć końce. Większe fasolki można przekroić na pół. W jednym z garnków ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Do drugiego wrzucić na wrzątek fasolkę. Gotować 12 minut. Po upływie 4 minut dorzucić do fasolki groszek.

Krok 4

Gdy warzywa i makaron się gotują podsmażyć cukinię do czasu gdy nieco zmięknie. Do cukinii dodać odcedzone warzywa i odparować całość jeszcze chwilę na małym ogniu. Dodać odcedzony starannie makaron, pesto i dokładnie wymieszać.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • 1ca-DSC_0084

    Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami