Penne z zielonymi szparagami, kozim serem i truskawkami
2013-08-24- Danie: obiad
- Porcje : 2
Składniki
- 150g makaronu penne
- 50g twarożku koziego (rolada)
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
- 6-8 cienkich zielonych szparagów – ja użyłam 6 sztuk i według tego podane są wartości odżywcze, natomiast dodanie jeszcze dodatkowych 2 sztuk nie zmieni zbyt znacząco kaloryczności potrawy
- 4 średnie truskawki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Truskawki umyć, usunąć szypułki i przeciąć każdą na pół.
Krok 2
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. W wysokim garnku zagotować lekko osoloną wodę (wody powinno być do połowy wysokości szparagów). Szparagi postawić w gotującej wodzie i gotować 3-4 minuty. Ugotowane szparagi wyjąć z wody i przekroić wszystkie szparagi na 3 części.
Krok 3
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Podczas gdy makaron się gotuje przygotować sos.W rondelku podgrzać śmietanę wraz z serem i podgrzewać mieszając, aż serek dobrze połączy się ze śmietaną w jedną całość. Na koniec doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz niewielką ilością skórki otartej z cytryny. Należy przy tym pamiętać by cytryna była uprzednio wyszorowana i sparzona.
Krok 4
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem śmietanowo-serowym oraz kawałkami szparagów. Rozłożyć na talerzach i przybrać cząstkami truskawek.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
385,4 kcal -
Białko
15,23 g -
Tłuszcz
8,44 g -
Węglowodany
62,13 g -
Błonnik
4.08 g -
Potas
476,8 mg -
Wapń
94,05 mg -
Magnez
50,85 mg -
Cynk
1,58 mg -
Jod
7,9 µg -
Witamina A
184,15 µg -
Witamina E
1,82 mg -
Witamina B1
0,24 mg -
Witamina B2
0,32 mg -
Witamina B6
0,22 mg -
Witamina B12
0,09 µg -
Witamina C
46,5 mg